www.kokenenproeven.nl

Sterk door Mindfull koken

 

je kunt de kookschool vinden in Wieringerwaard, Molenweg 37d. tel: 06-53776645

 

MINDFUL“Sterk door mindfulness koken is fijn voor de lijn”

 

Na een lange periode van het managen van een groot gezin ( 6 kinderen) het houden van paarden en honden gecombineerd met een drukke voltijd  baan kwam ik tot het besef dat ik eigenlijk niet meer echt aan het koken was. Alles moest snel,en efficiënt. Weekmenu’s werden ingepland, ingekocht en vlug in elkaar gezet. De fabrikanten spelen hier heel goed op in, bijna al ons eten kun je kant en klaar aankopen, kwestie van pakje a mengen en bij b voegen en tataa een heerlijke hap die volgens de verpakking ook heel gezond lijkt te zijn. De kinderen waren in de groei en ze aten meestal gewoon alles, het liefst fastfood natuurlijk!

 

Het besluit  om weer gewoon te gaan koken lag voor de hand. Dus alle pakjes en zakjes, blikjes en potjes de deur uit. Alle basis ingrediënten onder de loop genomen en gecheckt op foute  E-nummers. Toen kon ik beginnen met weer echt koken, zoals ik het leerde van mijn vader en mijn moeder. Ik was in het begin best wel veel tijd kwijt aan het vinden van de juiste boodschappen en alles zelf te maken maar toen ik eenmaal weer wist wat ik moest doen en waar ik moest zijn voor de boodschappen,  kostte het me uiteindelijk minder tijd. Het gebruiken van seizoensproducten maakt de keus makkelijker. Door geen zakjes en pakjes meer te gebruiken kom ik per saldo op het zelfde uit dan toen ik dat wel gebruikte. Een fijne bijkomstigheid is dat ik sinds ik weer “gewoon” kook, ik vele kilo’s ben afgevallen en uitstekend op gewicht blijf.

 

Echt eten, gemaakt van eerlijke producten…en dat proef je!

 

“Ons voedingspatroon speelt de belangrijkste rol in het op peil houden van onze gezondheid, in het voorkomen van chronische ziekten en in het genezen. En zelfs in het verouderingsproces”. Zo heb ik aan den lijve ervaren wat gezonde troepvrije voeding voor mij betekend.

 

post-it rose kooklessen

 

Ik krijg in de  kookschool heel veel vragen over lekker en gezond koken, wat is wijsheid? Geen vet en suikers, geen tarwe of juist wel, volgen we de schijf van vijf, de voedselpiramide of gaan we verder met de voedselzandloper van de Belg Verburgh en wat is oervoeding of paleo?

 Mag je nu wel chocolade of niet, hoe zit dat met melk, gaan we voor vegetarisch, veganistisch en wat betekent dat dan allemaal? Is koffie nu wel of niet goed?  Hoe kook je zonder additieven en waar doet de kookschool dan de boodschappen? Wat eten we dan? Allemaal vragen van cursisten die wel spannend en gezond willen koken maar niet weten hoe te beginnen. De kookschool heeft dat goed gehoord en heeft een plan!

Deze kookcursus gaat over hoe je op een eenvoudige manier ongewenste ingrediënten kunt omzeilen, het gaat over gezond koken en dan wel lekker over bewust bezig zijn met warenkennis, kruiden, smaken & combinaties  en is er een mogelijkheid dat je de extra kilootjes van de vakantie of feestdagen in mum van tijd weer kwijt bent.

In zes weken leer je oa.:

Dit betekend niet dat je je hele provisiekast in een keer moet omgooien, je leert gaandeweg hoe je JOUW provisiekast aanpast naar JOUW smaak en leefstijl, je bent tenslotte baas over je eigen mond. Om gezond(er) te koken hoef je echt geen professionele kok te zijn, alleen wat gezond verstand gebruiken!

“Door lichamelijk in balans te blijven, kom je ook geestelijk sterker te staan”.

 

Toen de vraag kwam of de kookschool te huur was om beeldmateriaal voor een kookboek te fotograferen, werd ik meteen enthousiast. Het soort kookboek triggerde me. Oersterk en gezond koken. Toch maar even mijn huiswerk gemaakt en het boek OERsterk van Drs. Richard de Leth gelezen en dat sprak me enorm aan. Om de zoveel tijd komen er nieuwe inzichten over gezonde voeding en hoe we ons voedsel moeten bereiden, maar dit boek legt heel duidelijk uit waarom deze wijze goed is. Als kok was ik wel sceptisch. Ik hou van lekker eten en om dan te lezen dat we het allemaal anders gaan doen… Dat ga ik dus niet doen, was mijn eerste gedachte. Ook al werd alles heel duidelijk uitgelegd.

November 2014:  Diëtiste en voedingsdeskundige Jolanda en fotografe Annemarie gaan in de kookschool aan de slag , ik stond  er natuurlijk met mijn neus bovenop. Al gauw mocht ik alternatieven proeven voor mijn dagelijkse kost. Dat smaakte eigenlijk heel erg lekker. Vanaf de tweede dag ging ik meehelpen met koken, de recepten bereiden en meteen maar even controleren op werkbaarheid, want dat is mijn vak. Het uitvoeren van de recepten viel me enorm mee. De alternatieven zijn heerlijk en makkelijk te maken. Maar ik moest wel wennen aan de ingrediënten. Die waren anders dan ik ben gewend. Het werd een leuke uitdaging om de receptuur aan te passen en alternatieven te bedenken om de smaak die ik wilde te behouden.

Ik heb enorm genoten van de samenwerking en het meewerken aan dit geweldige kookboek. Daarnaast heb ik heel veel geleerd over wat nu werkelijk gezonde voeding is. Stapje voor stapje maak ik steeds meer eten zoals de recepten in dit boek en daar voel me er lekker bij. Ik vind het belangrijk om te weten waar ons voedsel vandaan komt en geef liever meer geld uit aan goede producten; het gaat om de kwaliteit en niet om de kwantiteit. Ik wil gewoon genieten van wat ik eet. Een recept is een richtlijn, iets toevoegen of weglaten maakt koken juist interessant.

Naast de gewone ingrediëntenkast heeft de kookschool nu ook een “oer- ingrediëntenkast”. Veel recepten van mijn kookschool zijn aangepast. Verder doe ik wat ik altijd doe; de liefde voor het zelf bereiden van ons voedsel overbrengen op mijn cursisten. De keus is nu aan hen: gewoon of oervoeding.

 

Het boek Oersterk koken is bij de cursus inbegrepen

Koken & Proeven kookt het liefst met biologische en fair trade producten en zonder zakjes en pakjes. Dat betekend dat je tijdens deze kookcursus ook leert hoe je zelf een lekker saus kunt maken..zonder “E’s “ Het niet altijd praktisch om alles vers van de markt en/ of boerenwinkel te kopen. Gelukkig hebben de reguliere supermarkten steeds meer streek en biologische producten en deze zijn van zeer goede kwaliteit! Koken & Proeven maakt ook veel gebruik van LOOP producten.

In zes weken leer je stap voor stap om zonder ‘poespas’ je eigen persoonlijke plan van aanpak te maken en efficiënt je inkopen te doen. Elke les begint met een interactief theoretisch gedeelte. Na de theorie gaan we de keuken in om te oefenen, te proeven en te ervaren hoe dat mindfull koken in de praktijk werkt.

Iedereen kan aanschuiven de recepten zijn geschikt voor het hele gezin met eerlijke ingrediënten, overgoten met het speciale Koken & Proeven sausje, dat bestaat uit met plezier smakelijke maaltijden koken, proeven en vooral genieten!

Sterk door mindfulness kokencursus

6 lessen van elk +/- 3.5 uur

kosten € 375.00 per deelnemer

donderdag 7 februari 2019 aanvang 19.00 uur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share Button
5 comments on “Sterk door Mindfull koken
 1. Gerty Venema on said:

  Goedenmiddag
  De cursus van.30 oktober is,die al vol
  En is het elke week
  Deze maanden komt mij nl de maandag niet zo uit
  Of heb je begin volgend ook z on cursus
  Vr gr Gerty Venema

  • Beste Gerty
   hartelijk dank voor je reactie.
   voor 30 oktober is nog een plaats vrij. klas gaat op die avond ook de vervolglessen inplannen dus hoeft het niet steeds elke week op de maandagavond maar dat bepaald de klas.
   een volgende cursus is nog niet ingepland, bij voldoende deelnemers kan dat pas gedaan worden.
   ik hoop je te mogen ontmoeten op 30 oktober!
   warme groet, Mings Slikker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

tarieven / agenda
%d bloggers liken dit: