www.kokenenproeven.nl

Nieuw bij Koken & Proeven, lekker eten en de vijf elementen.

Nieuw bij Koken & Proeven, lekker eten en de vijf elementen.

Posted on

 

Op 8 maart as. start de kookschool met een nieuwe kookcursus,

Lekker eten en de vijf elementen

 

De vijf elementen zijn de basis voor de Chinese keuken tw. hout, vuur, aarde, metaal en water. Al deze elementen staan voor een smaak die in elk gerecht voorkomt. Hierdoor is het gerecht in balans…op smaak maar het oog wil ook wat dus ook het kleurenpalet van een Chinees gerecht mag gezien worden.

 

De Chinese keuken is  oog & tongstrelend

 

Zo staat het element hout ( soms boom genoemd) voor een zure smaak

Vuur voor bitter

Aarde voor zoet

Metaal voor scherp

Water voor zout

 

Duizenden jaren geleden wisten de Chinezen al dat ze door het eten van uitgebalanceerde voeding tot op hoge leeftijd gezond en vitaal konden blijven. De Chinese geneeskunde is van oudsher een preventieve geneeskunde, waarbij onder andere voeding wordt gebruikt om het lichaam en de geest in een optimale conditie te houden en ziekten te verminderen en/of te genezen. De kennis over voedingsleer in China is onvoorstelbaar groot en bewijst al duizenden jaren zijn effectiviteit. Het versterken van het spijsverteringssysteem staat daarbij steeds centraal.

Elk orgaan heeft een partnerorgaan en samen horen ze bij een van de elementen hout, vuur, aarde, metaal of water. Ook de voedingsmiddelen horen tot één van die elementen. Het eten van voedingsmiddelen die bijvoorbeeld bij het element aarde horen hebben invloed op het orgaan dat bij het element aarde hoort. De thermische werking van de voedingsmiddelen is onderverdeeld in heet, warm, neutraal, verfrissend of koud. Hieronder volgt in het kort informatie over de elementen, hun bijbehorende organen en een aantal verwarmende, neutrale en verkoelende voedingsmiddelen.

De Chinese keukens, want er is niet een Chinese keuken, moeten in balans zijn. De smaken maar ook de kleuren In de Chinese voedingsleer maakt men gebruik van vijf elementen (hout, water, vuur, aarde en metaal) die samen zorgen voor een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid. Deze elementen corresponderen met bijvoorbeeld een orgaan, kleur of smaak. In de Chinese voedingsleer gebruikt men deze elementen bij het samenstellen van een maaltijd. Zo worden smaken gecombineerd en houdt men rekening met de effecten die ingrediënten hebben op onze organen en emoties.

In deze Chinese kookcursus gaan we verder dan alleen gerechten maken. We behandelen elke les een van de  vijf elementen binnen de Chinese voedingsleer. Hout, vuur, aarde, water en metaal.

Elke les begint met een interactief theoretisch gedeelte waarbij we oa. ingaan op persoonlijke vragen. Je leert tijdens deze cursus welke ingrediënten je kunt gebruiken en welke je beter kunt vermijden. De vijf elementenleer is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunst. Deze leer gaat ervan uit dat als er een orgaan ziek is de andere organen het zieke orgaan helpen.

 

post-it rose kooklessen

klik om in te schrijven

Deze serie wordt op de volgende  dinsdagavonden gegeven:

8 maart, 29 maart, 19 april, 10 mei, 24 mei 2016

De kosten voor deze cursus zijn € 216,75 inclusief lesmateriaal

 

 

Bij Koken & Proeven vinden we het belangrijk dat de kooklessen laagdrempelig en toegankelijk zijn voor een ieder die graag wil koken dus bestaat de mogelijkheid om het cursusgeld in termijnen te voldoen. e.e.a. in overleg met Mings. Meer informatie of vragen? bel me gerust :06-53776645

 

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

tarieven / agenda
%d bloggers liken dit: