www.kokenenproeven.nl

Mijn kerstdagen 2015 – slot

Mijn kerstdagen 2015 – slot

Posted on

Kerstdagen 2015 – slot

Terwijl ik gauw de laatste hand leg aan het diner en de kaarsjes aansteek komt zoonlief de keuken binnen met een sigaret…wegwezen roep ik, er wordt hier niet gerookt!..oeps,..beetje te, nou ja sorry dan. Dochterlief komt ook al binnen met de vraag kan ik helpen?…nee..dat hoeft niet, ik heb alles onder controle…andere dochter vraagt poeslief, “wat doe je tweede kerstdag mam?”…niks?  “ok dan heb je nu wat te doen, ik kom keukenhulp te kort dus je wordt om 11 uur verwacht op de Hoeve”.

Hoe is het nu gegaan met mijn kerstdagen?

Donderdag de laatste hand gelegd aan het diner en ik ging het toch een beetje anders doen dan ik eerst had bedacht. Dus heb ik in de laatste week voor de kerst mijn plan omgegooid, geen pastasalade en ook geen charsiuw, nr. 39 met rijst geskipt en daar voor in de plaats kwam..

HOT POT!…Chinese fondue

Weer eens iets anders maar toch in de stijl die we gewend zijn. Bij Chinese fondue worden kleine hapklare stukjes vlees, vis en groenten gegaard in een hete bouillon. Je gebruikt kleine mandjes waar je wat vlees in doet of groenten en laat dat zakken in het pannetje. Dat was mijn volgende uitdaging want de originele Chinese hot pot heb ik niet en ik wilde er ook niet een gaan kopen, 1 is niks en 2 werd me gewoon te duur voor die ene keer. Gelukkig heb ik hier en daar nog wel wat staan en zo vond ik maar liefst 4 fonduestellen waar je traditioneel ( in frituurvet) mee kunt fonduen , er zit een mooie passende schaal bij om bv. kaasfondue of chocoladefondue te doen , dus prima geschikt voor Chinees fondue. De mandjes, natuurlijk nergens te koop behalve op internet voor de belachelijke prijs van € 3,00 per stuk ( heb er 12 nodig) gelukkig kon ik bij de Chinese groothandel een heel ‘bossie’  op de kop tikken voor slechts €0,95 per stuk!

Ondertussen bedenk ik welke sausen ik ga maken en vooral wanneer…ik kon verse oesters1779664_1043372069016510_4123529594116609456_n scoren voor oestersaus en prachtige grote garnalen. De garnalen heb ik na het schoonmaken op een lange satéprikker gestoken, deze kunnen zo in de pan. De wontons gemaakt en ingevroren, ze zijn zo ontdooit dus een uur van te voren uit de vriezer en op schalen doen. Bami opgerold in nestjes die precies in het fonduemandje past, even doorwarmen in de hete bouillon en smullen maar! Als groenten nam ik paksoy, broccoli en Chinese kool. Deze heb ik geblanceerd en direct in ijswater terug gekoeld, blijven ze mooi van kleur. Diverse vleessoorten zoals rib-eye, varkenshaas en kip. Vis mag niet ontbreken …prachtige zalm ( omdat ik vind dat er zalm bij kerst hoort) en geweldige tonijn.

 

Tot mijn schrik kom ik erachter dat ik  DIE taart ben vergeten, alles staat klaar maar moet in elkaar gebouwd worden, de temperatuur in de kookschool is zo ongeveer 24 graden! Geen temperatuur om met slagroom te gaan werken….ik besluit heel even gauw dat ik de taart na het eten als we in de woonkamer zitten ga opbouwen. Dan doe ik de deuren tegen elkaar open, warmte eruit en aan de slag. Zo ook weer opgelost.

 

Het moment is aangebroken..”we kunnen aan tafel”, roep ik . de tl lampen zijn uit en de hele kookschool is verlicht met kaarsjes, het licht van de kerstboom en een schemerlamp (geleend uit de woonkamer)en ik ben zelf erg tevree over het resultaat.

De keus of je de vis gaart in de bouillon of rauw eet was snel gemaakt! Alleen Cees heeft de vis gaar gemaakt . we hebben zitten smullen en kleinzoon kreeg ook nog een paar cocktailworstjes om te warmen in het pannetje, kon dus helemaal echt meedoen.

 

1

Na de hot pot de kamer in, kleinzoon heeft lang genoeg gewacht met het openmaken van al die cadeautjes en terwijl dochter koffie zet, de mannen de tafel afruimen bouw ik de taart in elkaar en kunnen we nog een keer genieten.

 

Oo dat was leuk! En het berichtje van dochterlief dat dit de beste kerst ever was…deed me goed. Ik zeg:, “dit was weer een geslaagde avond!” op naar volgend jaar ( oow wat moet ik dan weer bedenken?)Dat zien we dan wel weer…misschien gaan we wel uit eten?!

 

 

 

 

Eerste kerstdag, kleinzoon was blijven slapen en was om 8 uur wakker, ik ben een beetje brak zoals de jeugd dat noemt.  Het is prachtig weer dus we gaan even naar buiten. kleinzoon wil altijd even een rondje lopen om te kijken of alles er nog is en de frisse neus is voor mij zeer welkom. Als zijn pappa en mamma hem hebben opgehaald neem ik een kijkje in mijn kookschool, het valt mee en ik trek de deur dicht…dat zie ik morgen wel weer. We eten op deze dag dus restjes van gister en ik ga voor de tv hangen in mijn pyjama, naar die zoete kerstfilms kijken.

 

Tweede kerstdag:  chop,chop…spullen pakken ( ik wil mijn eigen messen enz. mee) op naar Hoeve Landzicht en ik heb er zin in. Tijdens de kerst werken is niet erg, de sfeer is altijd goed en de saamhorigheid is heel sterk, doet me denken aan vroeger, bij mijn vader in het restaurant met mijn broers en zussen……

Op de hooizolder bij Hoeve Landzicht

Op de hooizolder bij Hoeve Landzicht

Leuk dat jullie mijn verhalen hebben gelezen en van genoten hebben, de kookschool is even gesloten ( op een bedrijfsfeestje na) we starten de lessen weer op 5 januari. Voor de liefhebbers:  het hele menu en als je recepten wilt?…stuur me even een mail want het is te veel om allemaal te plaatsen in deze laatste blog over mijn kerstdagen 2015.

Hot Pot:

Dobbelsteen verse zalm, dobbelsteen verse tonijn, wontons gevuld met: drie heerlijkheden (vis,vlees,garnaal)varken/kip, varken/garnaal. Grote garnalen op een stokje, stoombroodjes (potze) gevuld met varken/groenten, kip/groenten. Paksoy, broccoli,Chinese kook, shi take, prei, lenteui, paprika, gekookte rijst en bami. Warme sausen: zoete hoisin, oestersaus.  Omdat iedereen dat altijd lekker vindt, mayonaise/knoflooksaus, kruidenboter, stokbrood.

Diverse dips: sesam/chili/knoflookolie met sojasaus, wasabimayonaise, chili/knoflooksausje ( die is heftig!)

De bouillon heb ik gemaakt van kippendijbenen, lekkere krachtige bouillon getrokken. Het vlees heb ik gebruikt om de potze mee te vullen. Ik heb altijd een flinke voorraad varkensfond in de vriezer en dat heb ik bij de kippenbouillon gedaan toen ik deze ging opwarmen voor de hot pot. Wist je dat het lekkerste van de hot pot de soep is?….als je klaar bent met je vlees/vis kun je een heerlijk koppie bouillon nemen op het eind, wat verse lente ui erin ….hmmm.

 

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

tarieven / agenda
%d bloggers liken dit: