www.kokenenproeven.nl

Kesrtdagen 2015…deel 9

Kesrtdagen 2015…deel 9

Posted on

Cees mijn man begint te muiten…..wat nu weer? En waar is al dat eten voor? Wat eten wij vandaag? Hoeveel mensen verwacht je? Je maakt veel te veel, wie gaat dat opeten? hoeveel dagen moet ik hetzelfde eten. O,oo,…ik begrijp dat Cees bang is dat hij erg lang moet wachten voordat hij weer aardappelen met  voorgeschoteld krijgt…

“Maak je geen zorgen, ik heb ook een heerlijk stamppotje met gekonfijte eend!” roep ik en ga stug verder met mijn voorbereidingen.

Jawel aan de slag, de slager is geweest en ik heb mijn mooie stukken bio-varken. Ooit kennis 487418_611961192178952_726060646_ngemaakt met een hobby boer die zo af en toe een van zijn dames op offert aan mensen die het waarderen, that’s me! Het vlees wordt geportioneerd, gevacumeerd en dan de vriezer in, we hebben genoeg voor het hele jaar maar eerst voor het feestmaal.

Bouillon is de basis van de Chinese keuken. Bij mijn vader stonden altijd pannen met kippenbouillon en varkensbouillon zachtjes te koken. Elke saus had een basis van bouillon en elk gerecht kreeg wel een of meerdere lepels bouillons…de smaakmaker van het eten! Dus begin ik met het maken van overheerlijke bouillons, met zorg geclarifeerd en teruggekoeld . Voor jullie even een duidelijk filmpje over hoe je dat doet. http://foodtube.nl/bouillon-clarifieren/

 

Dit jaar dus nr. 39 met witte rijst. Buikspek wordt eerst gekookt, daarna gebraden in de oven, blijven arroseren en rustig laten braden. Ik doe onderin de oven altijd een bak met water om er zeker van te zijn dat het vlees niet droog wordt. Als het vlees klaar is , terugkoelen en afgedekt in de koelkast. Vlak voor het opdienen snij ik er plakken van en die worden nog even gefrituurd in arachideolie, dan in hapklare stukjes gesneden en met een heerlijke hoisinsaus opgediend. Maar ik besluit dat het toch iets anders gaat worden.

De chocoladetaart kan ook alvast gebakken worden en het ijs gemaakt. De potze zijn klaar en de farce voor de dumplings en won tons staat in de koeling. Noedels kunnen ook alvast gemaakt worden en als je eenmaal home made hebt geproefd wil je nooit meer iets anders!

100 gram sterpatentbloem  mengen met 1 ei en daar een mooi deegje van kneden, minimaal 20minuten laten rusten voor het verwerken, uitrollen en snijden, je kunt het iets laten indrogen en dan koken of gelijk verwerken, let op want verse noedels zijn veel eerder gaar en als je ze nog wilt bakken zul je daar rekening mee moeten houden.

Helaas er moest natuurlijk iets fout gaan en dat is dit keer…de taart!…jeetje wat heb ik gedaan? het ziet er niet uit, tis bokhard en oneetbaar…ok dan,…opnieuw beginnen….maar eerst nog gauw de laatste boodschappen halen en ik heb toch een mazzel! Mijn favoriete parkeerplekje is vrij en in de supermarkt is het nog rustig en tot mijn grote plezier zijn alle kassa’s open en mag ik bij elke kassa contant betalen! ( ken je dat?…sta je heel lang in de rij alle boskippen op de band en dan vertelt de kassamevrouw dat je alleen met de pin kan/mag betalen) in 35 minuten uit en thuis en alles mee (ondanks het vergeten boodschappenbriefje) Ik ga gauw weer verder in de keuken, alles lukt, ik wil om klokslag 16.00 uur alles klaar hebben.

Opeens heeft iedereen me nodig, de telefoon staat bijna roodgloeiend en ik schiet niet op…ik ga dat ding binnen op tafel leggen, alles best MAAR NU EVEN NIET!. Aaa nee komt Cees met mijn telefoon aanlopen,” ja,.. je was hem vergeten?!” ( wanneer de kooklessen weer beginnen, of ik ook catering doe ja natuurlijk, en opgave voor kinderkoken)

Ik heb besloten om het mezelf makkelijker te maken, de Maltezers te vervangen voor home made20151224_100053 slagroomtruffeltjes en daar ga ik NU aan beginnen en terwijl ik heerlijk sta te kokkerellen en te rommelen met chocolade realiseer ik me dat bijna alles klaar is, alleen nog noedels en wat vlees snijden…en kiezen welke jurk ik aantrek, wat ga ik met mijn haar doen? wel of niet mooie pumps aan…..wat een dilemma’s. Maar voor nu wens ik mijn lezers een fantastische kerst toe en de laatste blog over hoe mijn kerstdagen zijn verlopen kunnen jullie komende week lezen.

Wordt dus voor een laatste keer vervolgd!

 

 

 

 

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

tarieven / agenda
%d bloggers liken dit: