www.kokenenproeven.nl

Kerstdagen 2015 deel 8

Kerstdagen 2015 deel 8

Posted on

Kerst met mijn gezin, elk jaar kijk ik er naar uit !

Ja,ja,…ik bemerk dat de kerststress alweer aardig huishoud in de winkels. Iedereen wil natuurlijk goede zaken doen en voor sommige bedrijven is dit het moment om het jaar met goeie omzet af te sluiten. In de winkels wordt het publiek al grimmiger en we hebben het allemaal druk, druk, druk. Gelukkig heb ik mijn planning voor elkaar. Gek eigenlijk dat ik tijdens het strijken van al die theedoeken van de kookschool op de meest waanzinnige ideeën kom. Het plan is ietsjepietsje veranderd en al aangepast.  Ik kom dit jaar echt alle kinderen tegemoet maar wil wel even gezegd hebben…DAT IK KOKEN LEUK VIND!

Tijdens  top-overleg met mijn zussen lijkt het erop dat dit een terugkerend fenomeen is tijdens feestdagen, we staan allemaal graag in de keuken ons uit te sloven om het iedereen naar de zin te maken. Dat is ons ding, ons lust van ons leven, lekker eten maken voor onze kinderen. Mijn ene zus vertelde me, “ik wil alles maken, alles neerzetten en, en, en gewoon alles!” hmm.. herkenbaar.

Het helpt me , met nog een week  te gaan, per dag mijn planning te maken

schema & planning

schema & planning

(ooit geleerd, plan je week!) zo hou ik ook tijd over om naar de golfbaan te gaan.

Ook geleerd:…

“Maak je vooral niet druk,

alles gaat toch zoals het gaat en anders maar niet!”

 

Want waar draait het om tijdens deze dagen?  Dat je een perfect bijpassend servies hebt?  Of dat je allemaal dezelfde glazen hebt?  Wat maakt het uit,  het gaat er toch om wat er op dat bord en in het glas komt?  Maar vooral….dat je een fijne tijd hebt,  met en voor elkaar!

Duszzz….ja er zit een vlek in mijn mooie damast die er niet uit ging en ik kom net 1 minipannetje tekort….kan trouwens een stapeltje leuke schaaltjes niet vinden en ik kan ook niet kiezen tussen het zwarte of witte bestek…wat is meer kerstelijk, we eten trouwens met stokjes…waar gaat dit nu weer over? Ik heb absoluut geen last van kerststress maar Cees mijn man vraagt me wel even te stoppen met zeuren over het licht in de kookschool en meld gelijk dat het met die tafel wel goed komt.

 

12314729_1682472571998710_36273763912899168_o

Gemaakt door Joep Kenter

 

Alle kerstcadeaus zijn binnen en dat geeft rust, heb mezelf ook alvast een cadeautje gedaan, kon het niet laten nog weer een fantastisch, geweldig mes aan te schaffen, ik zag een werkelijk onwijs mooi, prachtige snijplank…oi…maar net even boven mijn kerstbudget, ik ga sparen.

 

Nu komt het lastigste, wat trekken we aan?!…ik zou het liefst in mijn oude kloffie lopen, koksbuis erover en gaan. De mannen hebben het gemakkelijker, die trekken een pak aan, stropdas hoeft niet en ze zien er prachtig uit. Als ik een mooie japon aandoe wil ik ook mooie

mijn kerstschoenen?

mijn kerstschoenen?

schoenen aan en die lopen lastig tijdens het koken, mijn haar moet dan ook leuk zitten en aangezien ik een halve Chinees ben met alle voor en nadelen van mooi lang stijl haar, gedraagt mijn haar zich als een plumpudding, niets mee te beginnen, een staartje dan maar weer?

 

 

Ik ga alles nog maar even checken, niets vergeten? Ik heb geen stress ofzo hoor ….

Onder aan het bericht weer een recept, ook al zo lekker!

Wordt vervolgd!

Ps. De drank is op ik moet weer naar de slijter…

 

Zoetzuur gebakken vis ( sji-hoe-ts’oe-yu)

Ingrediënten:Grote platvis ( schol, tarbot,schar) schoongemaakt gewassen en afgedroogd en kruislings ingesneden over de donkere zijde.

1 tl geperste knoflook

1 rode peper

400 gram winterwortel zeer fijne julienne ( half uur gemarineerd in mengsel B*)

30 gram in plakjes gesneden stemgember

2 lente ui  (10 cm van het witte gedeelte, zeer fijn in julienne, gewassen en gedroogd)

1 peer sjalot gesneden over de lengte..

Arachideolie om in te bakken

Sesamolie

Maïzena om de vis te bestuiven

1 el maïzena, aangelengd met 2 el water

MENGSEL  A**

1 tl sojasaus  (Dark= licht gezoet)

1 tl sesamolie

1 slag gemalen Szechuanpeper peper

MENGSEL  B*

3 el rode-rijstazijn

3 el mascobadosuiker

½ Tl zout

MENSEL  C***

150 gram mascobadosuiker

3 el tomatenketchup

2 ½ el aromatische meestersaus

2 ½ TL zout

Marineer rode pepertje, de wortelsliertjes de sjalot  en de stemgember in mengsel B*

Zet alle ingrediënten klaar in bakjes en/of onder handbereik zorg dat je werkplek opgeruimd is zodat je alle ruimte hebt om aan de bereiding te beginnen.

Bereiding:

Smeer de vis aan beide zijdes in met mengsel A**, bestuif de vis flink met maïzena.

Bak de vis in ruim olie aan beide zijdes op middelhoog vuur, laat de vis uitlekken en houd ze warm!

Verhit 2 el olie in een wok en bak hierin de gemarineerde ( mengsel B*) knoflook, het rode pepertje, de wortelsliertjes de sjalot  en de stemgember. Voeg mengsel C*** eraan toe en breng het geheel aan de kook, bind de saus met de aangelengde maïzena. Vlak voordat de pan van het vuur genomen wordt een paar druppels sesamolie over de saus sprenkelen voor extra smaak.

Leg de vis op een voorverarmde schotel. Giet de warme saus erover en garneer met de sliertjes lente ui.

 

 

 

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

tarieven / agenda
%d bloggers liken dit: