www.kokenenproeven.nl

Kerstdagen 2015 deel 7

Kerstdagen 2015 deel 7

Posted on

Wat doe jij met de kerst?

is momenteel zo een beetje de meest gestelde vraag en om eerlijk te zijn…ik wil het ook wel weten…wat een ander dus doet tijdens de kerst…ja, gewoon nieuwschierig! Ik loop tijdens de kerst het liefst de hele dag in mijn pyjama……

“Weet je nu al wat het gaat worden?”, vraagt zoonlief tijdens een etentje in een restaurant waar ze erg veel keus hebben zodat ik niet kan kiezen en van alles maar wat neem….”Jaa, zoiets als dit denk ik”,  geef ik als antwoord en kijk naar kleinzoon die enorm zit te happen in frietjes met stukjes frikandel. Dat het kind toch niets anders wil eten..voorheen at hij alles bij ons maar tegenwoordig wil hij het eten, tot  onze teleurstelling, niet eens proeven. Steeds als hij komt probeer ik iets anders om hem zover te krijgen het eten te proberen, maar helaas het blijft bij ; een eitje pakken, een eitje bakken en dat het liefst met zijn handen opeten, koekjes maken gaat ook nog en pasta/noedels met niks lust hij ook nog. Aardappelen is een drama maar rijst “dat lus mijn buikje wel oma!” en dan bedoelt hij gewoon witte gekookte rijst.  Er was een periode dat hij steeds de kookschool binnenliep en om happie kookschool vroeg, de nasi, bami en andere lekker eten was niet aan te slepen en ik had wel eens de indruk dat hij thuis niet te eten kreeg. ( ondertussen doe ik mijn broek los)

 

 

 

Mijn plannetje om hem meer te betrekken bij het eten maken werkt, hij vindt het erg leuk om me te helpen om de mixer  vast te houden en met een heeeel scherp mes groenten te snijden, tegen de tijd dat er gekookt moet worden is hij alweer druk met zijn treintje, vertelt trots aan opa dat hij heeft gekookt! Maar eet weer niets, drama aan tafel, niet eten? Geen zoet en geen toet, tranen, boos en wij voelen ons weer de boeman, uiteindelijk staat de volgende keer de frituurpan er weer en eten we patat met frikandel.

Het is nu niet mijn bedoeling om tijdens ons kerstetentje patat te gaan serveren dus ga ik als hij er de volgende keer is eens kijken wat hij nog meer leuk vindt om te maken…iets van pasta denk ik, zelf maken en dan met de machine…helemaal leuk! ( pff…ik plof!)

Mijn planning is op schema, de lijstjes worden langer want ik bedenk steeds meer maar ik moet over nog iets nadenken…de presentatie! Het wordt een soort gerechtjes buffet dat wordt gepresenteerd in de keuken van kookschool, het proeflokaal is het restaurant en ik moet even bedenken wat we doen met het licht..want al die tl buizen is niet gezellig. ( voor Cees om dat op te lossen) Na het eten gaan we binnen , in huis, koffie met doen, een heerlijke taart, chocoladefontein met vers fruit en home made ijs en de pakjes!

 

 

 

Voor elk gerechtje bedenk ik hoe het geserveerd wordt en soms  brengt de presentatie me op een nieuw gerechtje…vandaar dat het er steeds meer worden Mijn idee is dat het niet heel ingewikkeld hoeft te zijn en dat een mooie presentatie de eetlust bevordert.

 

Gekonfijte wilde eend op een stamppotje van zuurkool  in een klein eenpersoonspannetje

Zalmtaartje op zwarte rijst op een bordje met rucola

Pastasalade  in een whiskyglas

Potze en dumplings  bamboe stoommand

Cocktail van avocado en rivierkreeft  in wijnglas

Sushi  op het Japanse servies

Feestbroden  op mooie houten planken

Nr. 39  op Chinese borden

Won tonsoep in Chinese kommen

En verder kijk ik nog even wat er nog is/ komt. Maar eerst een recept…mijn favoriet!

 

Dumplings

Ingrediënten deeg

115 g kristalbloem

30 g aardappelzetmeel

100 ml heet water

5 g tapioca meel

Deeg: Meng de bloem met twee derde van het aardappelzetmeel en roer goed door.Voeg het hete water toe en roer met een houten lepel of vork ( het is heet) tot een gladde plakkerige massa. Voeg de rest van het aardappelzetmeel en het tapiocameel toe en kneed tot een egaal deeg.  Verpak het deeg in plasticfolie en laat circa 8 minuten rusten.

 

Ingrediënten vulling                  

1  bosui

250 g vulling vlees/kip/vis4c86adcc093ef4c07ac399adcaeacdc4

1 tl sesamolie

1 tl meestersaus

2 tl Shoaxing rijstwijn

100 ml bouillon kip/varken

 

Dumpling vulling

Halveer de bosui en snijd fijn. Meng het rundergehakt met de bosui, sesamolie, messtersaus en de shaoxing rijstwijn. Maak de vulling op smaak af met kippenpoeder, meestersaus, zout sechuanpeper. Rol het deeg tot een pil en snijd kleine stukjes deeg af. Rol het deeg dun uit tot cirkels van circa 8 centimeter doorsnede. Schep met een mes een dun laagje vulling op het deeg en vouw het deeg naar elkaar toe tot je een soort cannelloni hebt. Breng de bouillon aan de kook. Verhit een scheutje olie in een koekenpan. Bak de dumplings circa 2 minuten tot de onderkant goudbruin is. Blus de dumplings af met de bouillon. Leg de deksel op de koekenpan en laat de dumplings circa 4 minuten gaar stoven.

Veel kookplezier  en wordt vervolgd!

 

 

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

tarieven / agenda
%d bloggers liken dit: