www.kokenenproeven.nl

kerstdagen 2015 deel 6

kerstdagen 2015 deel 6

Posted on

 

We doen niet aan desserts!…ik hou niet van zoet en maak het ook niet graag. Raar eigenlijk want mijn eerste afgeronde opleiding was…jawel Brood en Banketbakker. De kennis en vaardigheden zijn dus wel aanwezig maar ik oefen veel te weinig. Heel af en toe maak ik een taart, zo ook nu weer even voor een dorpsgenoot en ik dacht dat het een leuke oefening zou zijn voor de stagiaire. Mijn indruk was dat hij er echt helemaal niks aan vond…ja het opeten wel natuurlijk maar het maken is niet zijn ding. Naar aanleiding van deze taarten komen er dan weer aanvragen binnen en ja wat is wijsheid, ga ik ze wel of niet maken?

Zo kwam er op FB ook iets leuks en lekkers voorbij en dat trok mijn aandacht….ik weet zeker dat er tijdens het kerstdiner  liefhebbers voor zijn dus, even een recept erbij zoeken en tadaa….een heerlijk alternatief voor de jaarlijkse appeltaart!

12274188_1078704372160375_6365731840009360328_n

Ingredienten:

5 eieren

150 gram suiker

135 gram zelfrijzend bakmeel

15 gram cacaopoeder

En zo ga je te werk:

  • Zet je oven vast aan op 200 graden
  • Vet een taartvorm in ( +/- 23 cm) en bestuif deze met bloem
  • Scheid de eieren
  • Klop de eidooiers met de helft van de suiker luchtig
  • Klop het eiwit met de andere helft van de suiker
  • Meng 1/3 deel van het opgeklopte eiwit met de opgeklopte eidooiers
  • Spatel de cacaopoeder en zelfrijzend bakmeel door
  • Spatel de rest van het opgeklopte eiwit door
  • Giet het mengsel in de taartvorm en bak de taart in ongeveer 20 minuten gaar in het midden van de oven op 200 graden

Of je haalt even een zak biscuit mix van Soezie en volgt de gebruiksaanwijzing op de verpakking, te koop bij Welkoop winkels en/of te bestellen.

De taart moet echt helemaal afgekoeld zijn voordat je deze kunt verwerken.

De botercrème vulling, ik ben zelf niet zo van de boter crème, te vet, te veel, te ,…te…boterig  dus heb ik mijn eigen recept uit 1972!20151204_115840-1

150 gram roomboter

150 gram banketbakkersroom

175 gram castormelis ( dat is hele fijne kristalsuiker)

150 gram ei

 

Zorg dat alles op kamertemperatuur is!

Klop de boter met de suiker heel erg luchtig, doe dan een voor een de eieren erdoor mixen, als je een homogene massa hebt kun je de banketbakkersroom erdoor mixen.

Dit is een basis crème en nu kun je mokka, cacaopoeder, vanille, amandel extract oid. Naar eigen smaak toevoegen. Verwerk de crème in laagjes in je taart. Maskeer ( dus besmeer) je taart er helemaal mee zodat de maltezertjes blijven plakken. Afwerken volgens de foto, je kunt witte giet fondant nemen maar ik denk dat ik kies voor een lobbige opgeslagen slagroom. Soezie verkoopt ook crème mixen…

Als de taart goed is afgekoeld kun je deze in meerdere lagen snijden en dat geeft een prachtig effect, je kunt voor een beetje frissigheid kiezen om een laagje compote van rood fruit  er tussen te doen en voor de liefhebbers onder ons…een beetje likeur.

Zo dat is alvast rond, de bomen staan het huis is netjes, alleen nog even de was en de strijk. Toen70606dd33274674fedfe91339c20a523 de kinderen nog thuis woonden kon ik helemaal los gaan met mijn kerstversieringen, de serre werd omgetoverd tot ijspaleis maar dan wel met een graadje of 22, ramen onder de sneeuw en  ijs,  alu-folie langs de ramen ( en dat zijn er veel) en dennentakken langs de deur. De ramen in de kamer werden steevast beplakt met rood plakband in vierkanten die perfect werden uitgemeten en volgespoten met sneeuw. Mijn hulp was in die dagen niet echt blij met me…( zij moest het opruimen/ schoonmaken) sinds ik het zelf moet opruimen en schoonmaken doe ik niet meer zo uitbundig het huis versieren en beperk ik me tot het neurien van “Deck the halls”

We gaan dus in de kookschool eten en verhuizen daarna naar binnen. Wel zo handig, de rommel

mijn aantekeningen

mijn aantekeningen

vind ik de volgende dag wel weer.  Komende dagen ga ik de recepten opschrijven want de meeste zitten in mijn hoofd en ik heb aan de kinderen beloofd ze ook op te schrijven…voor het nageslacht! Dat is voor mij een lastig onderdeel want dan moet ik gaan nadenken,…wat doe ik, hoe doe ik het en waarom doe ik het zo?….misschien iets voor een boek? Ik weet dat het een proces is dat elke dag meer vorm aanneemt maar het is makkelijker om uit mijn hoofd te koken dan van een recept, dat is en blijft toch gewoon een richtlijn, mijn eigen inbreng maakt dat het mijn gerecht wordt.

De planning:

Omdat ik natuurlijk weer veel te veel heb bedacht moet ik voor mezelf een planning maken of noem het keuken timemanagement. Ik wil natuurlijk niet de hele dag in de keuken staan en als verlept blaadje aan tafel zitten zonder eetlust omdat ik de hele dag heb staan proeven. Dit jaar ga ik ook een mooie jurk aantrekken en daar doe ik dan een grappig feestschort over…komt wel goed.

Check de vriezer, is er voldoende ruimte om e.e.a. nog in te stoppen, oma kan er nu wel uit.

Mijn nieuwe magazijn, naast de kookschool kan als koelruimte gebruikt worden

Serviesgoed opzoeken en controleren

Tafelkleed uitzoeken, wassen/strijken? en waar zijn nu toch die stoelhoezen gebleven?…(aan Mo uitgeleend?)

( ik wil buiten ook versieren…hmm coniferen genoeg, van die grote potten heb ik ook wel maar hoe kom ik aan die ballen?!)

kerst2-600x450

 

 

 

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

tarieven / agenda
%d bloggers liken dit: