www.kokenenproeven.nl

Kerstdagen 2015 deel 5

Kerstdagen 2015 deel 5

Posted on

12322530_1031311853555865_5903375641633133320_o

 

Ooo, het virus is geland,….ik kan het niet meer stoppen, ik heb de kerstspullen van zolder gehaald en de kamer staat vol! Aach kijk dat klokje en hey dat kersttafereeltje mistte ik vorig jaar…en dan alle paarden  voor de boom, allemaal met een herinnering.

Ja zo gaat dat dan. 25 jaar verzamel ik van over de hele wereld kerstballen en met voorkeur een paardje. Glasgeblazen uit Italië, kopergeslagen uit Duitsland, hout uit Scandinavië, te veel om op te noemen. Mondgeblazen en handgeschilderde kerstbal uit Amerika gescoord langs de route 66. Disney is er ook bij en enkele handgemaakte paardjes door vrienden/bekenden die weten dat ik een “paardenboom” heb staan tijdens de kerst.

In de kookschool staat de boom al, gezellig en ook al wat kerstzaken maar niet te veel. Ondertussen denk ik na over dat wat komen gaat. Afgelopen week had ik een hele leuke cateringklus, een gezellige groep met Cubaans thema en werden Cees en ik enorm verrast door onze kinderen met een surpriseparty ter gelegenheid van ons 25 jarige jubileum en hebben we met de familie genoten van een high tea…nou ja ik genoot omdat de familie bij elkaar was de high tea is een ander verhaal. Het is voor mij onbegrijpelijk dat sommige horeca ondernemers zich er toch wat makkelijk van af maken met een high tea en ja ik weet heus wel dat alle waren naar zijn geld is maar even nadenken over wat je doet en hoe je het doet is geen overbodige maar juist een belangrijke zaak in deze. Je kunt niet een heel verhaal ophangen van  de 7e hertogin van Bedford, en daarna de plank geheel misslaan. We hebben het hier trouwens over een cream tea of afternoon tea want een high tea is heel wat anders. Wil je hier meer over weten lees dit artikel dan The tale of the lime tree 

Traditioneel zijn:

 • Cucumber sandwiches, zeer dun gesneden wittebrood met dito komkommer
 • Sandwiches met dun gesneden zalm
 • Sandwiches met waterkers, peper en citroensap
 • Vispastei
 • Ham
 • Eieren
 • Scones, een zoet pasteideeg, met clotted creamen jamafternoon-tea-main
 • Victoria sponge
 • Battenberg cake
 • fruit cake
 • Dundee cake
 • plaatselijke delicatessen
 • koekjes

En natuurlijk hoef je niet alles neer te zetten maar keiharde afgebakken broodjes waar niet doorheen te komen is horen er echt niet bij en was de Cucumber wel erg summier aanwezig.

 

Zo tijdens het doorworstelen van mijn 25 jarige verzameling kersattributen denk ik na over ons kerstetentje. Het valt me op dat er steeds meer op mijn lijstje komt te staan, een van de kinderen vroeg om babi pangang, “dat vindt ik zo lekker” ( hmm…dan ga je toch naar de Chinees?!)

Wat in Nederland babi pangang wordt genoemd, wordt vaak besteld in de vorm van babi pangang speciaal en is een bekend gerecht bij Chinees-Indische restaurants. Mager varkensvlees wordt dan niet geroosterd, maar eerst gekookt en daarna gefrituurd, vervolgens in plakken gesneden en rijkelijk overgoten met een gebonden pikante zoetzure saus en geserveerd op een bedje van atjar tjampoer. Het gerecht is waarschijnlijk in Nederland, maar mogelijk al in voormalig  Nederlands-Indië, door Chinese koks ontwikkeld en is nu ook in Vlaanderen bekend onder de in Nederland gebruikelijke naam babi pangang. Men kan hetzelfde gefrituurde varkensvlees ook bestellen met een sojasaus. Dit staat dan vermeld als babi pangang ketjap op de menukaarten van Chinees-Indische restaurants in Nederland.

Ik wil wel Chinese babi pangang maken, ook wel bekend als  char sieuw of char siu. Dat vinden

imageswe allemaal lekker maar vraagt wel weer meer voorbereiding, houtskoolvuur…kan wel maar doe ik liever in de zomer. Goed ik denk daar nog even over na.

Wat nu wel bedacht moet worden is waar gaan we zitten, in de kookschool met als voordeel: klaar met eten, deur dicht of in huis ( dan moet Cees zijn kantoor in de serre opruimen) mijn voorkeur gaat uit naar het eerste, dan kunnen we na het eten in huis de pakjes doen.

 

Ik denk dat ik maar eens ga beginnen met…het huis versieren…

 

Wordt vervolgd!

 

 

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

tarieven / agenda
%d bloggers liken dit: