www.kokenenproeven.nl

Kerstdagen 2015, deel 4

Kerstdagen 2015, deel 4

Posted on

Kerstdagen 2015 deel 4

“Mam,…zullen dit jaar met kerst uit eten gaan?”

 

Op mijn waarom? Kreeg ik als antwoord dat dit wat rustiger is voor mij…voor mij?!

“Mam, …we komen alleen met de kerst als je niet kookt..”

Op mij WAAT?! Mag ik niet voor jullie koken? Is het zo slecht dan? Ik dacht dat jullie het lekker vonden?! Kreeg ik te horen dat het heerlijk is maar,….

“Mam, wat ga je dit jaar maken, zullen we Chinees? En dan gaan we naar jouw favoriete restaurant, zal ik vast reserveren?”

Ojee….Een complot van mijn eigen vlees en bloed om me uit mijn keuken weg te houden, de enige keer per jaar waarbij ik echt helemaal los kan gaan in de keuken en nu willen ze uit eten?

Natuurlijk kook ik veel  en vaak maar echt alles maken wat ik leuk vind gebeurd niet zo vaak want tja…wie eet het op? Mijn man is van wat een boer niet kent en  mijn hele familie kijkt me inmiddels argwanend aan als ik op bezoek kom. Meestal heb ik lekkere gevulde broden mee of Chinese streetfood zoals potze en dumplings. Ook voor bakken echte Hollandse erwten en/of bruine bonensoep draai ik mijn hand niet voor om. Ga ik op bezoek bij dochter 1 neem ik bananenbrood mee, voor dochter 2 maak ik charsiuew en met kleinzoon maak ik koekjes of een taart. Er is ook altijd zoveel eten dat de bakjes meestal wel meegaan met zoon of dochters Ik denk oprecht dat ik ze er een plezier mee doe…..en nu willen ze dus uit eten,…nou ik dus niet!

Uit eten tijdens de kerst

We hebben het wel eens gedaan, zaten we op een diner dansant tijdens de beroemde kerstbrunch van een groot hotelketen, aaach het eten was best wel goed en we hebben ook een dansje gedaan maar, maar,…met kerstmis hoor je thuis te zijn, bij je eigen boom en haart!

Waar is het mis gegaan? Ik vertel het mijn man en zeg er gelijk bij dat hij er iets van moet vinden, ben best wel wat gefrustreerd en ik wil weten waarom ik niet mag koken. Cees weet het niet, is ook liever thuis en geeft geen antwoord….ok,.. Ik ga het ze gewoon vragen.

Ondertussen ga ik gewoon door met mijn voorbereidingen, het boodschappenlijstje is inmiddels bijna klaar en ik neem me dit jaar weer voor om me strikt aan het lijstje te houden. Kennen je dat? Loop je in de supermarkt en kom je allemaal leuke lekkere zaken tegen en dan denk je ach kom op ’t is kerst, gooi in die kar en bij de kassa denk je:… oeps valt een beetje tegen.

Het lijstje wordt gerangschikt op waar wat vandaan moet komen en alles hangt aan de koelkast

Deen, Albert Heijn, Sligro/Hanos, visboer, slijterij, slager,Toko, ekoplaza en markt

Hoe lopen de dagen, wanneer kan ik wat gaan halen, verse zaken zoals vis en vlees altijd als laatste en mijn ervaring heeft me geleerd dat je het beste het vlees kunt bestellen en op afspraak ophaalt.

De supermarkten:  kijk voordat het kerst is moet ik toch nog wel boodschappen doen en als ik steeds alvast iets meeneem, dat scheelt dan weer zoek en sjouwwerk. De slijter kan ook wel gelijk en dan maar hopen dat de aankopen er tijdens de kerst nog zijn…proost!

Met die boodschappen komt het wel goed, ik heb nog tijd en als die meneer met zijn witte baart naar huis is kan ik beginnen met de kerstboom. Ik heb alvast een recept van mijn favoriete  potze.

Potze

Ingrediënten voor ongeveer 12 stuks:

1 pak witbroodmix

250 gram kippen dijbeenfilet

250 gram varkensvlees zoals hamlap/speklap

10 cm van een Chinese kool ( bladkant)

Shaoxing rijstwijn

1 sjalot

Sojasaus light

Beetje kippenbouillon

Chinese stoombroodjes, ze worden ook wel bapao genoemd maar dat is de Indonesische versie.

Neem voor het gemak gewoon een pak witbroodmix en volg de gebruiksaanwijzing. Ik zet mijn eigen deegrecept onder aan dit recept.

Laat het deeg nadat je het “gezet”hebt minstens een half uur rusten/ rijzen onder een doek, let op dat het niet te koud ligt. Zelf zet ik het op het koffieapparaat, niet te warm en niet te koud.

Ondertussen kun je de vulling ( farce) maken:

Snij de kool in zeer fijne plakken, doe ze in een kom en bestrooi met zout, laat 20 minuten staan zodat het vocht eruit trekt.

Snij of maal het vlees fijn

Snipper het sjalot zeer fijn

Spoel de kool af met koud water en knijp het zo goed mogelijk uit ( met je handen)

Meng het vlees met sjalot, de uitgeknepen kool , een of twee EL wijn, 1 EL sojasaus.

Maak op smaak met meer sojasaus of wijn, peper en kippenbouillon …geen zout! De kool heeft nog voldoende zout

 

Na de eerste rijs het deeg doorslaan (doorkneden dmv. Platdrukken, opvouwen, weer platdrukken )

Verdeel het deeg in gelijke stukjes…even afwegen ongeveer 50 gram deeg. Maak mooie dunne ronde plakjes van het deeg en vul elk plakje met ongeveer 50 gram vulling, dichtmaken en met de sluitkant in de stoompan/ mand zetten op een stukje bakpapier.

Als alle broodjes zijn gevuld kun je ze in ongeveer 25 minuten gaar stomen op een half vuur, let op droogkoken….

Zo lekker, je kunt ze eten met een druppeltje aroma of zoete chilisaus.

Mijn deegrecept maak ik met bapao bloem dat kun je kopen bij de toko ( er staat een paksoy op de verpakking) bapao bloem is vrijwel glutenvrij.

475 gram bapao bloem

11 gram droge gist

260 gram water

10 gram reuzel/ boter

10 gram zout

20 gram suiker

Maak hiervan een mooi glad deeg en verwerk het zoals hierboven beschreven. Je kunt ze invriezen en na langzaam ontdooien weer lekker warm stomen en serveren.

Wordt vervolgd!

 

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

tarieven / agenda
%d bloggers liken dit: