www.kokenenproeven.nl

Archives: augustus 2017

Koken met al je zintuigen

Posted on

Koken doe je met al je zintuigen

Tast, smaak, reuk, zicht en gehoor zijn belangrijke hulpjes in de keuken tijdens het koken..
Cursisten kijken altijd vreemd als ik een pan voor de loempiavellen te bakken naast mijn hoofd hou om de temperatuur te controleren. Ik geloof ook wel dat het een raar gezicht is maar dit is iets uit mijn vroege jeugd. Bij mijn vader in de keuken, daar werden heel veel loempiavellen gebakken, door tja diegene die aan de beurt of in de buurt was. Sommige van mijn broers en zussen vonden het een vervelend klusje maar ik had er wel aardigheid in. Maar wat deed die pan dan naast mijn oor?
De temperatuur van een loempia pan is essentieel. Is deze te koud dan valt het beslag uit de pan, is de pan te heet worden de vellen te dik en er komen kleine gaatjes in..en dat is niet handig tijdens het frituren, tenzij je van een loempiaspons houdt.
Ik controleer de temperatuur dus op gevoel en dat dus. Ik heb zo een 30 jaar geen loempia’s meer gebakken en toen ik enkele jaren geleden les stond te geven en ik opeens die pan naast mijn hoofd hielt dacht ik ook wel..wat doe ik?!..nou dat dus.

Smaak in de keuken kun je ontwikkelen, je proeft en je leert te combineren, ondertussen ontwikkel je je smaak.
Reuk… reuk en smaak zijn nauw aan elkaar verbonden en als je iets niet lekker vindt ruiken, smaakt het je meestal ook niet zo. Ook de ingrediënten moeten allemaal fris ruiken, verse vis ruikt naar de zee, oude vis..nou ja.. Ik ruik trouwens of de cake of het brood klaar is, daarna controleer ik de gaarheid op zicht en tastzin.
Zicht is wel duidelijk, je ziet wanneer je vlees mooi gebakken is, je kunt zien of een soep of saus de juiste dikte heeft, beslag moet je testen op de juiste dikte voor het juiste gerecht maar ook dat zie je. Zo kennen we de term “yoghurtdikte”wel.
Tastzin, je voelt wanneer een deeg voldoende is gekneed, net zoals je kunt voelen of een tomaat rijp is en een ui foos.
Gehoor, zeer belangrijk, je kunt horen of het braden of koken te hard gaat. Ik roep wel eens van de ene kant van de keuken naar de andere kant, “vuur laag je gaat te hard” of juist…”hoger vuur”!

Wil je leren om je zintuigen in de keuken te ontwikkelen?…schrijf je in voor een van de kookcursussen.

Share Button
tarieven / agenda