www.kokenenproeven.nl

Archives: februari 2016

Koken & Proeven heeft een sprookjesaanbieding!

Posted on

Screenshot_2016-02-28-09-48-39

 

Zaterdag 5 maart is er open huis bij kookschool Koken & Proeven.

Voor een ieder die de kookschool wil zien en informatie wil over de lessen, kosten en mogelijkheden. Voel je welkom om mee te doen aan een gratis miniworkshop. De kookschool is van 13 tot 17 uur open.

Koken & Proeven is een kookschool waar je kookcursussen en kookworkshops kunt volgen. De klasjes zijn klein ( max. 8 cursisten) zodat er alle tijd en aandacht is voor elke cursist. Het aanbod is ruim en de nadruk ligt op verse streekproducten. De Chinese kooklessen onderscheiden zich omdat er uitsluitend authentieke gerechten worden bereid. Nieuw zijn de kooklessen gebaseerd op de Chinese voedingsleer, TCM en de vijf elementen. We hebben verschillende kookworkshops en proberen de trend op voor te blijven door steeds hip voor de dag te komen met onze thema’s.

Ben je niet in staat om naar een kookcursus te komen of werk je liever een op een? Dan kun je ook terecht bij Koken & Proeven!

Feestje te vieren? Denk hierbij aan vriendinnen/vriendendag een vrijgezellenfeest, familiedag  of verjaardag. Hoe leuk is het om eerst samen te koken en dan samen te eten? In de kookschool is ruimte voor groepen tot max. 14 personen. Ook voor je catering kun je terecht bij Koken & Proeven. We maken graag een plan op smaak en portemonnee!  Wil je meer weten kijk op de website: www.kokenenproeven.nl  Je kunt altijd bellen met Mings Slikker: 06-53776645, voor meer informatie. Je kunt de kookschool vinden in Wieringerwaard, Molenweg 37d, 1766 HM. De keuken van de kookschool is semi-professioneel waar gewerkt wordt met goed materiaal. Het restaurant gedeelte heeft een landelijke trendy interieur waar je de gekookte gerechten kunt proeven.

Kom ook eens Koken & Proeven & Genieten!

De aanbieding is geldig tot 15 maart 2016, vol=vol

Share Button

Lekker eten met de vijf elementen voor kinderen

Posted on

5 ELEMENTEN CURSUS

Zoals velen van jullie weten ben ik een oma, we hebben vijf kleinkinderen waarvan er drie in Vietnam wonen die we helaas alleen op skype zien. De andere twee Yorick ( 3,5) en Rowan (11 maanden) komen regelmatig een nachtje logeren. Toen ik een peuter was kreeg mijn oudste zuster (toen 13 jaar) de zorg voor mij en mijn broers, dat ging in die tijd zo. En toen mijn oudste zus baby’s kreeg zorgde ik ( toen 13 jaar) veel voor haar kinderen, toen ik zelf kinderen kreeg waren het mijn nichtjes die regelmatig kwamen oppassen/ zorgen. Wij leerden al vroeg hoe je een luier verschoonde en over de voeding voor een kind. Mijn oudste zoon was 3 maanden toen hij van opa al een korreltje rijst met groenten mee zat te eten, gevoerd met stokjes door opa. Voor ons heel normaal maar mijn schoonfamilie sprak er schande van want, zo stelde ze…een baby mag pas vanaf 5 maanden een fruithapje…goed gepureerd met een ligakoek…en dat was voor ons weer vreemd. De meningen zijn altijd al tegenstrijdig geweest. Zo moest mijn oudste volgens het consultatiebureau liga met geperst sinasappelsap en bij mijn tweede was dat weer not done en jawel nummer drie moest weer aan de liga!. Het was toen dat ik besloot om mijn gevoel te volgen en mij vast te houden aan wat ik van huis uit mee had gekregen. Tenslotte doen de kinderen het allemaal goed, hebben ze geen last van allergieën en eten ze echt alles!

Volgens de Chinese voedingsleer zijn  Milt en Maag verantwoordelijk voor de hele spijsvertering: de voeding komt in de Maag terecht en wordt dan van het spijsverteringvuur (de Milt) opgesplitst in een zuiver en een onzuiver gedeelte. De warmte en energie van de Milt zijn essentieel om de voedingsessentie uit de aangeboden voeding te kunnen filteren. Alleen dan is dit gedeelte bruikbaar voor het lichaam en kan het worden verwerkt tot lichaamseigen stoffen.Deze functie is bij kinderen nog niet helemaal volgroeid. Daarom kan de splitsing vaak niet voldoende plaatsvinden: slijm en ‘restjes’ onzuivere voeding blijven achter. Een opgeblazen gevoel, diarree, verstopping en buikpijn zijn het gevolg. Vervolgens zie je bij kinderen vaak het volgende mechanisme: de overtollige slijm wordt door de Milt bij wijze van spreken naar de  Longen geduwd. Dit resulteert in een loopneus, frequente verkoudheid en andere ziektes van het ademhalingsstelsel.

Omdat ik een oma ben, realiseer ik me heel goed dat het een uitdaging is om je kind gezonde voeding te geven. Ik streef ernaar om de kleinkinderen, als ze hier zijn,lekker te laten eten volgens volgens TCM*. Zo probeer ik in de eerste jaren een basis voor de gezondheid van onze  kleinkinderen te bevorderen en dat is zeker de moeite waard. Ik ben ook weer niet te streng. Naar mijn idee is het minder erg als een kind op een verjaardag een keertje taart eet die vol met kleur- en smaakstofjes zit, dan dat een kind het enige kind is dat deze taart niet ‘mag’ eten. Als de spijsvertering van je kind sterk genoeg is (door – jawel – vroeg genoeg te beginnen met de juiste voeding), dan kan het prima een keertje zo’n ‘gekke’ taart hebben.

Zes tips voor gezonde kindervoeding volgens de vijf elementen voedingsleer (TCM*)

  • Ook voor kinderen geldt: de basis is gekookt of anderszins bereid eten. Geef kinderen minimaal twee warme, gekookte maaltijden per dag. Dit begint al bij het ontbijt. Ideeën voor het ontbijt zijn: rijstpapjes (gekookt in rijstmelk of en ander plantaardig alternatief) met perencompote, pannenkoeken op basis van spelt- en boekweitmeel, polenta met appelmoes
  • Wat kinderen niet kennen, missen ze ook niet. Probeer om cola, chocopasta en ander extreem zoete voeding niet in huis te halen. Kinderen komen daar nog vroeg genoeg mee in aanraking
  • Koemelkproducten kun je het beste vervangen door (kleine!!) hoeveelheden schapen- en geitenmelkproducten.
  • Wees daarnaast voorzichtig met bananen (slijmvormend!!), overmaat aan tropisch fruit en fruitsap.
  • Vervang tarwe en tarweproducten door producten van spelt en kamut. Ook boekweit, maïs, rijst, gierst, quinoa en teff zijn prima alternatieven.
  • Het basisdrankje is water, het liefst zonder koolzuur en een beetje warm. Af en toe kun je het aanvullen met een glaasje kruidenthee en diksap.

Wil je meer leren over kindervoeding? De kookschool organiseert eenmalig een kookworkshop volgens dit principe.op zondag 20 maart as. kosten zijn € 49.50 per deelnemer.

Meer informatie op www.kokenenproeven.nl

 

*TCM staat voor: Traditionel- Chinese- Medicine

 

Bron: Jutta Koehler
Share Button

Nieuw bij Koken & Proeven, lekker eten en de vijf elementen.

Posted on

 

Op 8 maart as. start de kookschool met een nieuwe kookcursus,

Lekker eten en de vijf elementen

 

De vijf elementen zijn de basis voor de Chinese keuken tw. hout, vuur, aarde, metaal en water. Al deze elementen staan voor een smaak die in elk gerecht voorkomt. Hierdoor is het gerecht in balans…op smaak maar het oog wil ook wat dus ook het kleurenpalet van een Chinees gerecht mag gezien worden.

 

De Chinese keuken is  oog & tongstrelend

 

Zo staat het element hout ( soms boom genoemd) voor een zure smaak

Vuur voor bitter

Aarde voor zoet

Metaal voor scherp

Water voor zout

 

Duizenden jaren geleden wisten de Chinezen al dat ze door het eten van uitgebalanceerde voeding tot op hoge leeftijd gezond en vitaal konden blijven. De Chinese geneeskunde is van oudsher een preventieve geneeskunde, waarbij onder andere voeding wordt gebruikt om het lichaam en de geest in een optimale conditie te houden en ziekten te verminderen en/of te genezen. De kennis over voedingsleer in China is onvoorstelbaar groot en bewijst al duizenden jaren zijn effectiviteit. Het versterken van het spijsverteringssysteem staat daarbij steeds centraal.

Elk orgaan heeft een partnerorgaan en samen horen ze bij een van de elementen hout, vuur, aarde, metaal of water. Ook de voedingsmiddelen horen tot één van die elementen. Het eten van voedingsmiddelen die bijvoorbeeld bij het element aarde horen hebben invloed op het orgaan dat bij het element aarde hoort. De thermische werking van de voedingsmiddelen is onderverdeeld in heet, warm, neutraal, verfrissend of koud. Hieronder volgt in het kort informatie over de elementen, hun bijbehorende organen en een aantal verwarmende, neutrale en verkoelende voedingsmiddelen.

De Chinese keukens, want er is niet een Chinese keuken, moeten in balans zijn. De smaken maar ook de kleuren In de Chinese voedingsleer maakt men gebruik van vijf elementen (hout, water, vuur, aarde en metaal) die samen zorgen voor een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid. Deze elementen corresponderen met bijvoorbeeld een orgaan, kleur of smaak. In de Chinese voedingsleer gebruikt men deze elementen bij het samenstellen van een maaltijd. Zo worden smaken gecombineerd en houdt men rekening met de effecten die ingrediënten hebben op onze organen en emoties.

In deze Chinese kookcursus gaan we verder dan alleen gerechten maken. We behandelen elke les een van de  vijf elementen binnen de Chinese voedingsleer. Hout, vuur, aarde, water en metaal.

Elke les begint met een interactief theoretisch gedeelte waarbij we oa. ingaan op persoonlijke vragen. Je leert tijdens deze cursus welke ingrediënten je kunt gebruiken en welke je beter kunt vermijden. De vijf elementenleer is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunst. Deze leer gaat ervan uit dat als er een orgaan ziek is de andere organen het zieke orgaan helpen.

 

post-it rose kooklessen

klik om in te schrijven

Deze serie wordt op de volgende  dinsdagavonden gegeven:

8 maart, 29 maart, 19 april, 10 mei, 24 mei 2016

De kosten voor deze cursus zijn € 216,75 inclusief lesmateriaal

 

 

Bij Koken & Proeven vinden we het belangrijk dat de kooklessen laagdrempelig en toegankelijk zijn voor een ieder die graag wil koken dus bestaat de mogelijkheid om het cursusgeld in termijnen te voldoen. e.e.a. in overleg met Mings. Meer informatie of vragen? bel me gerust :06-53776645

 

Share Button
tarieven / agenda