www.kokenenproeven.nl

Archives: december 2015

Mijn kerstdagen 2015 – slot

Posted on

Kerstdagen 2015 – slot

Terwijl ik gauw de laatste hand leg aan het diner en de kaarsjes aansteek komt zoonlief de keuken binnen met een sigaret…wegwezen roep ik, er wordt hier niet gerookt!..oeps,..beetje te, nou ja sorry dan. Dochterlief komt ook al binnen met de vraag kan ik helpen?…nee..dat hoeft niet, ik heb alles onder controle…andere dochter vraagt poeslief, “wat doe je tweede kerstdag mam?”…niks?  “ok dan heb je nu wat te doen, ik kom keukenhulp te kort dus je wordt om 11 uur verwacht op de Hoeve”.

Hoe is het nu gegaan met mijn kerstdagen?

Donderdag de laatste hand gelegd aan het diner en ik ging het toch een beetje anders doen dan ik eerst had bedacht. Dus heb ik in de laatste week voor de kerst mijn plan omgegooid, geen pastasalade en ook geen charsiuw, nr. 39 met rijst geskipt en daar voor in de plaats kwam..

HOT POT!…Chinese fondue

Weer eens iets anders maar toch in de stijl die we gewend zijn. Bij Chinese fondue worden kleine hapklare stukjes vlees, vis en groenten gegaard in een hete bouillon. Je gebruikt kleine mandjes waar je wat vlees in doet of groenten en laat dat zakken in het pannetje. Dat was mijn volgende uitdaging want de originele Chinese hot pot heb ik niet en ik wilde er ook niet een gaan kopen, 1 is niks en 2 werd me gewoon te duur voor die ene keer. Gelukkig heb ik hier en daar nog wel wat staan en zo vond ik maar liefst 4 fonduestellen waar je traditioneel ( in frituurvet) mee kunt fonduen , er zit een mooie passende schaal bij om bv. kaasfondue of chocoladefondue te doen , dus prima geschikt voor Chinees fondue. De mandjes, natuurlijk nergens te koop behalve op internet voor de belachelijke prijs van € 3,00 per stuk ( heb er 12 nodig) gelukkig kon ik bij de Chinese groothandel een heel ‘bossie’  op de kop tikken voor slechts €0,95 per stuk!

Ondertussen bedenk ik welke sausen ik ga maken en vooral wanneer…ik kon verse oesters1779664_1043372069016510_4123529594116609456_n scoren voor oestersaus en prachtige grote garnalen. De garnalen heb ik na het schoonmaken op een lange satéprikker gestoken, deze kunnen zo in de pan. De wontons gemaakt en ingevroren, ze zijn zo ontdooit dus een uur van te voren uit de vriezer en op schalen doen. Bami opgerold in nestjes die precies in het fonduemandje past, even doorwarmen in de hete bouillon en smullen maar! Als groenten nam ik paksoy, broccoli en Chinese kool. Deze heb ik geblanceerd en direct in ijswater terug gekoeld, blijven ze mooi van kleur. Diverse vleessoorten zoals rib-eye, varkenshaas en kip. Vis mag niet ontbreken …prachtige zalm ( omdat ik vind dat er zalm bij kerst hoort) en geweldige tonijn.

 

Tot mijn schrik kom ik erachter dat ik  DIE taart ben vergeten, alles staat klaar maar moet in elkaar gebouwd worden, de temperatuur in de kookschool is zo ongeveer 24 graden! Geen temperatuur om met slagroom te gaan werken….ik besluit heel even gauw dat ik de taart na het eten als we in de woonkamer zitten ga opbouwen. Dan doe ik de deuren tegen elkaar open, warmte eruit en aan de slag. Zo ook weer opgelost.

 

Het moment is aangebroken..”we kunnen aan tafel”, roep ik . de tl lampen zijn uit en de hele kookschool is verlicht met kaarsjes, het licht van de kerstboom en een schemerlamp (geleend uit de woonkamer)en ik ben zelf erg tevree over het resultaat.

De keus of je de vis gaart in de bouillon of rauw eet was snel gemaakt! Alleen Cees heeft de vis gaar gemaakt . we hebben zitten smullen en kleinzoon kreeg ook nog een paar cocktailworstjes om te warmen in het pannetje, kon dus helemaal echt meedoen.

 

1

Na de hot pot de kamer in, kleinzoon heeft lang genoeg gewacht met het openmaken van al die cadeautjes en terwijl dochter koffie zet, de mannen de tafel afruimen bouw ik de taart in elkaar en kunnen we nog een keer genieten.

 

Oo dat was leuk! En het berichtje van dochterlief dat dit de beste kerst ever was…deed me goed. Ik zeg:, “dit was weer een geslaagde avond!” op naar volgend jaar ( oow wat moet ik dan weer bedenken?)Dat zien we dan wel weer…misschien gaan we wel uit eten?!

 

 

 

 

Eerste kerstdag, kleinzoon was blijven slapen en was om 8 uur wakker, ik ben een beetje brak zoals de jeugd dat noemt.  Het is prachtig weer dus we gaan even naar buiten. kleinzoon wil altijd even een rondje lopen om te kijken of alles er nog is en de frisse neus is voor mij zeer welkom. Als zijn pappa en mamma hem hebben opgehaald neem ik een kijkje in mijn kookschool, het valt mee en ik trek de deur dicht…dat zie ik morgen wel weer. We eten op deze dag dus restjes van gister en ik ga voor de tv hangen in mijn pyjama, naar die zoete kerstfilms kijken.

 

Tweede kerstdag:  chop,chop…spullen pakken ( ik wil mijn eigen messen enz. mee) op naar Hoeve Landzicht en ik heb er zin in. Tijdens de kerst werken is niet erg, de sfeer is altijd goed en de saamhorigheid is heel sterk, doet me denken aan vroeger, bij mijn vader in het restaurant met mijn broers en zussen……

Op de hooizolder bij Hoeve Landzicht

Op de hooizolder bij Hoeve Landzicht

Leuk dat jullie mijn verhalen hebben gelezen en van genoten hebben, de kookschool is even gesloten ( op een bedrijfsfeestje na) we starten de lessen weer op 5 januari. Voor de liefhebbers:  het hele menu en als je recepten wilt?…stuur me even een mail want het is te veel om allemaal te plaatsen in deze laatste blog over mijn kerstdagen 2015.

Hot Pot:

Dobbelsteen verse zalm, dobbelsteen verse tonijn, wontons gevuld met: drie heerlijkheden (vis,vlees,garnaal)varken/kip, varken/garnaal. Grote garnalen op een stokje, stoombroodjes (potze) gevuld met varken/groenten, kip/groenten. Paksoy, broccoli,Chinese kook, shi take, prei, lenteui, paprika, gekookte rijst en bami. Warme sausen: zoete hoisin, oestersaus.  Omdat iedereen dat altijd lekker vindt, mayonaise/knoflooksaus, kruidenboter, stokbrood.

Diverse dips: sesam/chili/knoflookolie met sojasaus, wasabimayonaise, chili/knoflooksausje ( die is heftig!)

De bouillon heb ik gemaakt van kippendijbenen, lekkere krachtige bouillon getrokken. Het vlees heb ik gebruikt om de potze mee te vullen. Ik heb altijd een flinke voorraad varkensfond in de vriezer en dat heb ik bij de kippenbouillon gedaan toen ik deze ging opwarmen voor de hot pot. Wist je dat het lekkerste van de hot pot de soep is?….als je klaar bent met je vlees/vis kun je een heerlijk koppie bouillon nemen op het eind, wat verse lente ui erin ….hmmm.

 

Share Button

Kesrtdagen 2015…deel 9

Posted on

Cees mijn man begint te muiten…..wat nu weer? En waar is al dat eten voor? Wat eten wij vandaag? Hoeveel mensen verwacht je? Je maakt veel te veel, wie gaat dat opeten? hoeveel dagen moet ik hetzelfde eten. O,oo,…ik begrijp dat Cees bang is dat hij erg lang moet wachten voordat hij weer aardappelen met  voorgeschoteld krijgt…

“Maak je geen zorgen, ik heb ook een heerlijk stamppotje met gekonfijte eend!” roep ik en ga stug verder met mijn voorbereidingen.

Jawel aan de slag, de slager is geweest en ik heb mijn mooie stukken bio-varken. Ooit kennis 487418_611961192178952_726060646_ngemaakt met een hobby boer die zo af en toe een van zijn dames op offert aan mensen die het waarderen, that’s me! Het vlees wordt geportioneerd, gevacumeerd en dan de vriezer in, we hebben genoeg voor het hele jaar maar eerst voor het feestmaal.

Bouillon is de basis van de Chinese keuken. Bij mijn vader stonden altijd pannen met kippenbouillon en varkensbouillon zachtjes te koken. Elke saus had een basis van bouillon en elk gerecht kreeg wel een of meerdere lepels bouillons…de smaakmaker van het eten! Dus begin ik met het maken van overheerlijke bouillons, met zorg geclarifeerd en teruggekoeld . Voor jullie even een duidelijk filmpje over hoe je dat doet. http://foodtube.nl/bouillon-clarifieren/

 

Dit jaar dus nr. 39 met witte rijst. Buikspek wordt eerst gekookt, daarna gebraden in de oven, blijven arroseren en rustig laten braden. Ik doe onderin de oven altijd een bak met water om er zeker van te zijn dat het vlees niet droog wordt. Als het vlees klaar is , terugkoelen en afgedekt in de koelkast. Vlak voor het opdienen snij ik er plakken van en die worden nog even gefrituurd in arachideolie, dan in hapklare stukjes gesneden en met een heerlijke hoisinsaus opgediend. Maar ik besluit dat het toch iets anders gaat worden.

De chocoladetaart kan ook alvast gebakken worden en het ijs gemaakt. De potze zijn klaar en de farce voor de dumplings en won tons staat in de koeling. Noedels kunnen ook alvast gemaakt worden en als je eenmaal home made hebt geproefd wil je nooit meer iets anders!

100 gram sterpatentbloem  mengen met 1 ei en daar een mooi deegje van kneden, minimaal 20minuten laten rusten voor het verwerken, uitrollen en snijden, je kunt het iets laten indrogen en dan koken of gelijk verwerken, let op want verse noedels zijn veel eerder gaar en als je ze nog wilt bakken zul je daar rekening mee moeten houden.

Helaas er moest natuurlijk iets fout gaan en dat is dit keer…de taart!…jeetje wat heb ik gedaan? het ziet er niet uit, tis bokhard en oneetbaar…ok dan,…opnieuw beginnen….maar eerst nog gauw de laatste boodschappen halen en ik heb toch een mazzel! Mijn favoriete parkeerplekje is vrij en in de supermarkt is het nog rustig en tot mijn grote plezier zijn alle kassa’s open en mag ik bij elke kassa contant betalen! ( ken je dat?…sta je heel lang in de rij alle boskippen op de band en dan vertelt de kassamevrouw dat je alleen met de pin kan/mag betalen) in 35 minuten uit en thuis en alles mee (ondanks het vergeten boodschappenbriefje) Ik ga gauw weer verder in de keuken, alles lukt, ik wil om klokslag 16.00 uur alles klaar hebben.

Opeens heeft iedereen me nodig, de telefoon staat bijna roodgloeiend en ik schiet niet op…ik ga dat ding binnen op tafel leggen, alles best MAAR NU EVEN NIET!. Aaa nee komt Cees met mijn telefoon aanlopen,” ja,.. je was hem vergeten?!” ( wanneer de kooklessen weer beginnen, of ik ook catering doe ja natuurlijk, en opgave voor kinderkoken)

Ik heb besloten om het mezelf makkelijker te maken, de Maltezers te vervangen voor home made20151224_100053 slagroomtruffeltjes en daar ga ik NU aan beginnen en terwijl ik heerlijk sta te kokkerellen en te rommelen met chocolade realiseer ik me dat bijna alles klaar is, alleen nog noedels en wat vlees snijden…en kiezen welke jurk ik aantrek, wat ga ik met mijn haar doen? wel of niet mooie pumps aan…..wat een dilemma’s. Maar voor nu wens ik mijn lezers een fantastische kerst toe en de laatste blog over hoe mijn kerstdagen zijn verlopen kunnen jullie komende week lezen.

Wordt dus voor een laatste keer vervolgd!

 

 

 

 

Share Button

Kerstdagen 2015 deel 8

Posted on

Kerst met mijn gezin, elk jaar kijk ik er naar uit !

Ja,ja,…ik bemerk dat de kerststress alweer aardig huishoud in de winkels. Iedereen wil natuurlijk goede zaken doen en voor sommige bedrijven is dit het moment om het jaar met goeie omzet af te sluiten. In de winkels wordt het publiek al grimmiger en we hebben het allemaal druk, druk, druk. Gelukkig heb ik mijn planning voor elkaar. Gek eigenlijk dat ik tijdens het strijken van al die theedoeken van de kookschool op de meest waanzinnige ideeën kom. Het plan is ietsjepietsje veranderd en al aangepast.  Ik kom dit jaar echt alle kinderen tegemoet maar wil wel even gezegd hebben…DAT IK KOKEN LEUK VIND!

Tijdens  top-overleg met mijn zussen lijkt het erop dat dit een terugkerend fenomeen is tijdens feestdagen, we staan allemaal graag in de keuken ons uit te sloven om het iedereen naar de zin te maken. Dat is ons ding, ons lust van ons leven, lekker eten maken voor onze kinderen. Mijn ene zus vertelde me, “ik wil alles maken, alles neerzetten en, en, en gewoon alles!” hmm.. herkenbaar.

Het helpt me , met nog een week  te gaan, per dag mijn planning te maken

schema & planning

schema & planning

(ooit geleerd, plan je week!) zo hou ik ook tijd over om naar de golfbaan te gaan.

Ook geleerd:…

“Maak je vooral niet druk,

alles gaat toch zoals het gaat en anders maar niet!”

 

Want waar draait het om tijdens deze dagen?  Dat je een perfect bijpassend servies hebt?  Of dat je allemaal dezelfde glazen hebt?  Wat maakt het uit,  het gaat er toch om wat er op dat bord en in het glas komt?  Maar vooral….dat je een fijne tijd hebt,  met en voor elkaar!

Duszzz….ja er zit een vlek in mijn mooie damast die er niet uit ging en ik kom net 1 minipannetje tekort….kan trouwens een stapeltje leuke schaaltjes niet vinden en ik kan ook niet kiezen tussen het zwarte of witte bestek…wat is meer kerstelijk, we eten trouwens met stokjes…waar gaat dit nu weer over? Ik heb absoluut geen last van kerststress maar Cees mijn man vraagt me wel even te stoppen met zeuren over het licht in de kookschool en meld gelijk dat het met die tafel wel goed komt.

 

12314729_1682472571998710_36273763912899168_o

Gemaakt door Joep Kenter

 

Alle kerstcadeaus zijn binnen en dat geeft rust, heb mezelf ook alvast een cadeautje gedaan, kon het niet laten nog weer een fantastisch, geweldig mes aan te schaffen, ik zag een werkelijk onwijs mooi, prachtige snijplank…oi…maar net even boven mijn kerstbudget, ik ga sparen.

 

Nu komt het lastigste, wat trekken we aan?!…ik zou het liefst in mijn oude kloffie lopen, koksbuis erover en gaan. De mannen hebben het gemakkelijker, die trekken een pak aan, stropdas hoeft niet en ze zien er prachtig uit. Als ik een mooie japon aandoe wil ik ook mooie

mijn kerstschoenen?

mijn kerstschoenen?

schoenen aan en die lopen lastig tijdens het koken, mijn haar moet dan ook leuk zitten en aangezien ik een halve Chinees ben met alle voor en nadelen van mooi lang stijl haar, gedraagt mijn haar zich als een plumpudding, niets mee te beginnen, een staartje dan maar weer?

 

 

Ik ga alles nog maar even checken, niets vergeten? Ik heb geen stress ofzo hoor ….

Onder aan het bericht weer een recept, ook al zo lekker!

Wordt vervolgd!

Ps. De drank is op ik moet weer naar de slijter…

 

Zoetzuur gebakken vis ( sji-hoe-ts’oe-yu)

Ingrediënten:Grote platvis ( schol, tarbot,schar) schoongemaakt gewassen en afgedroogd en kruislings ingesneden over de donkere zijde.

1 tl geperste knoflook

1 rode peper

400 gram winterwortel zeer fijne julienne ( half uur gemarineerd in mengsel B*)

30 gram in plakjes gesneden stemgember

2 lente ui  (10 cm van het witte gedeelte, zeer fijn in julienne, gewassen en gedroogd)

1 peer sjalot gesneden over de lengte..

Arachideolie om in te bakken

Sesamolie

Maïzena om de vis te bestuiven

1 el maïzena, aangelengd met 2 el water

MENGSEL  A**

1 tl sojasaus  (Dark= licht gezoet)

1 tl sesamolie

1 slag gemalen Szechuanpeper peper

MENGSEL  B*

3 el rode-rijstazijn

3 el mascobadosuiker

½ Tl zout

MENSEL  C***

150 gram mascobadosuiker

3 el tomatenketchup

2 ½ el aromatische meestersaus

2 ½ TL zout

Marineer rode pepertje, de wortelsliertjes de sjalot  en de stemgember in mengsel B*

Zet alle ingrediënten klaar in bakjes en/of onder handbereik zorg dat je werkplek opgeruimd is zodat je alle ruimte hebt om aan de bereiding te beginnen.

Bereiding:

Smeer de vis aan beide zijdes in met mengsel A**, bestuif de vis flink met maïzena.

Bak de vis in ruim olie aan beide zijdes op middelhoog vuur, laat de vis uitlekken en houd ze warm!

Verhit 2 el olie in een wok en bak hierin de gemarineerde ( mengsel B*) knoflook, het rode pepertje, de wortelsliertjes de sjalot  en de stemgember. Voeg mengsel C*** eraan toe en breng het geheel aan de kook, bind de saus met de aangelengde maïzena. Vlak voordat de pan van het vuur genomen wordt een paar druppels sesamolie over de saus sprenkelen voor extra smaak.

Leg de vis op een voorverarmde schotel. Giet de warme saus erover en garneer met de sliertjes lente ui.

 

 

 

Share Button

Kerstdagen 2015 deel 7

Posted on

Wat doe jij met de kerst?

is momenteel zo een beetje de meest gestelde vraag en om eerlijk te zijn…ik wil het ook wel weten…wat een ander dus doet tijdens de kerst…ja, gewoon nieuwschierig! Ik loop tijdens de kerst het liefst de hele dag in mijn pyjama……

“Weet je nu al wat het gaat worden?”, vraagt zoonlief tijdens een etentje in een restaurant waar ze erg veel keus hebben zodat ik niet kan kiezen en van alles maar wat neem….”Jaa, zoiets als dit denk ik”,  geef ik als antwoord en kijk naar kleinzoon die enorm zit te happen in frietjes met stukjes frikandel. Dat het kind toch niets anders wil eten..voorheen at hij alles bij ons maar tegenwoordig wil hij het eten, tot  onze teleurstelling, niet eens proeven. Steeds als hij komt probeer ik iets anders om hem zover te krijgen het eten te proberen, maar helaas het blijft bij ; een eitje pakken, een eitje bakken en dat het liefst met zijn handen opeten, koekjes maken gaat ook nog en pasta/noedels met niks lust hij ook nog. Aardappelen is een drama maar rijst “dat lus mijn buikje wel oma!” en dan bedoelt hij gewoon witte gekookte rijst.  Er was een periode dat hij steeds de kookschool binnenliep en om happie kookschool vroeg, de nasi, bami en andere lekker eten was niet aan te slepen en ik had wel eens de indruk dat hij thuis niet te eten kreeg. ( ondertussen doe ik mijn broek los)

 

 

 

Mijn plannetje om hem meer te betrekken bij het eten maken werkt, hij vindt het erg leuk om me te helpen om de mixer  vast te houden en met een heeeel scherp mes groenten te snijden, tegen de tijd dat er gekookt moet worden is hij alweer druk met zijn treintje, vertelt trots aan opa dat hij heeft gekookt! Maar eet weer niets, drama aan tafel, niet eten? Geen zoet en geen toet, tranen, boos en wij voelen ons weer de boeman, uiteindelijk staat de volgende keer de frituurpan er weer en eten we patat met frikandel.

Het is nu niet mijn bedoeling om tijdens ons kerstetentje patat te gaan serveren dus ga ik als hij er de volgende keer is eens kijken wat hij nog meer leuk vindt om te maken…iets van pasta denk ik, zelf maken en dan met de machine…helemaal leuk! ( pff…ik plof!)

Mijn planning is op schema, de lijstjes worden langer want ik bedenk steeds meer maar ik moet over nog iets nadenken…de presentatie! Het wordt een soort gerechtjes buffet dat wordt gepresenteerd in de keuken van kookschool, het proeflokaal is het restaurant en ik moet even bedenken wat we doen met het licht..want al die tl buizen is niet gezellig. ( voor Cees om dat op te lossen) Na het eten gaan we binnen , in huis, koffie met doen, een heerlijke taart, chocoladefontein met vers fruit en home made ijs en de pakjes!

 

 

 

Voor elk gerechtje bedenk ik hoe het geserveerd wordt en soms  brengt de presentatie me op een nieuw gerechtje…vandaar dat het er steeds meer worden Mijn idee is dat het niet heel ingewikkeld hoeft te zijn en dat een mooie presentatie de eetlust bevordert.

 

Gekonfijte wilde eend op een stamppotje van zuurkool  in een klein eenpersoonspannetje

Zalmtaartje op zwarte rijst op een bordje met rucola

Pastasalade  in een whiskyglas

Potze en dumplings  bamboe stoommand

Cocktail van avocado en rivierkreeft  in wijnglas

Sushi  op het Japanse servies

Feestbroden  op mooie houten planken

Nr. 39  op Chinese borden

Won tonsoep in Chinese kommen

En verder kijk ik nog even wat er nog is/ komt. Maar eerst een recept…mijn favoriet!

 

Dumplings

Ingrediënten deeg

115 g kristalbloem

30 g aardappelzetmeel

100 ml heet water

5 g tapioca meel

Deeg: Meng de bloem met twee derde van het aardappelzetmeel en roer goed door.Voeg het hete water toe en roer met een houten lepel of vork ( het is heet) tot een gladde plakkerige massa. Voeg de rest van het aardappelzetmeel en het tapiocameel toe en kneed tot een egaal deeg.  Verpak het deeg in plasticfolie en laat circa 8 minuten rusten.

 

Ingrediënten vulling                  

1  bosui

250 g vulling vlees/kip/vis4c86adcc093ef4c07ac399adcaeacdc4

1 tl sesamolie

1 tl meestersaus

2 tl Shoaxing rijstwijn

100 ml bouillon kip/varken

 

Dumpling vulling

Halveer de bosui en snijd fijn. Meng het rundergehakt met de bosui, sesamolie, messtersaus en de shaoxing rijstwijn. Maak de vulling op smaak af met kippenpoeder, meestersaus, zout sechuanpeper. Rol het deeg tot een pil en snijd kleine stukjes deeg af. Rol het deeg dun uit tot cirkels van circa 8 centimeter doorsnede. Schep met een mes een dun laagje vulling op het deeg en vouw het deeg naar elkaar toe tot je een soort cannelloni hebt. Breng de bouillon aan de kook. Verhit een scheutje olie in een koekenpan. Bak de dumplings circa 2 minuten tot de onderkant goudbruin is. Blus de dumplings af met de bouillon. Leg de deksel op de koekenpan en laat de dumplings circa 4 minuten gaar stoven.

Veel kookplezier  en wordt vervolgd!

 

 

Share Button

kerstdagen 2015 deel 6

Posted on

 

We doen niet aan desserts!…ik hou niet van zoet en maak het ook niet graag. Raar eigenlijk want mijn eerste afgeronde opleiding was…jawel Brood en Banketbakker. De kennis en vaardigheden zijn dus wel aanwezig maar ik oefen veel te weinig. Heel af en toe maak ik een taart, zo ook nu weer even voor een dorpsgenoot en ik dacht dat het een leuke oefening zou zijn voor de stagiaire. Mijn indruk was dat hij er echt helemaal niks aan vond…ja het opeten wel natuurlijk maar het maken is niet zijn ding. Naar aanleiding van deze taarten komen er dan weer aanvragen binnen en ja wat is wijsheid, ga ik ze wel of niet maken?

Zo kwam er op FB ook iets leuks en lekkers voorbij en dat trok mijn aandacht….ik weet zeker dat er tijdens het kerstdiner  liefhebbers voor zijn dus, even een recept erbij zoeken en tadaa….een heerlijk alternatief voor de jaarlijkse appeltaart!

12274188_1078704372160375_6365731840009360328_n

Ingredienten:

5 eieren

150 gram suiker

135 gram zelfrijzend bakmeel

15 gram cacaopoeder

En zo ga je te werk:

 • Zet je oven vast aan op 200 graden
 • Vet een taartvorm in ( +/- 23 cm) en bestuif deze met bloem
 • Scheid de eieren
 • Klop de eidooiers met de helft van de suiker luchtig
 • Klop het eiwit met de andere helft van de suiker
 • Meng 1/3 deel van het opgeklopte eiwit met de opgeklopte eidooiers
 • Spatel de cacaopoeder en zelfrijzend bakmeel door
 • Spatel de rest van het opgeklopte eiwit door
 • Giet het mengsel in de taartvorm en bak de taart in ongeveer 20 minuten gaar in het midden van de oven op 200 graden

Of je haalt even een zak biscuit mix van Soezie en volgt de gebruiksaanwijzing op de verpakking, te koop bij Welkoop winkels en/of te bestellen.

De taart moet echt helemaal afgekoeld zijn voordat je deze kunt verwerken.

De botercrème vulling, ik ben zelf niet zo van de boter crème, te vet, te veel, te ,…te…boterig  dus heb ik mijn eigen recept uit 1972!20151204_115840-1

150 gram roomboter

150 gram banketbakkersroom

175 gram castormelis ( dat is hele fijne kristalsuiker)

150 gram ei

 

Zorg dat alles op kamertemperatuur is!

Klop de boter met de suiker heel erg luchtig, doe dan een voor een de eieren erdoor mixen, als je een homogene massa hebt kun je de banketbakkersroom erdoor mixen.

Dit is een basis crème en nu kun je mokka, cacaopoeder, vanille, amandel extract oid. Naar eigen smaak toevoegen. Verwerk de crème in laagjes in je taart. Maskeer ( dus besmeer) je taart er helemaal mee zodat de maltezertjes blijven plakken. Afwerken volgens de foto, je kunt witte giet fondant nemen maar ik denk dat ik kies voor een lobbige opgeslagen slagroom. Soezie verkoopt ook crème mixen…

Als de taart goed is afgekoeld kun je deze in meerdere lagen snijden en dat geeft een prachtig effect, je kunt voor een beetje frissigheid kiezen om een laagje compote van rood fruit  er tussen te doen en voor de liefhebbers onder ons…een beetje likeur.

Zo dat is alvast rond, de bomen staan het huis is netjes, alleen nog even de was en de strijk. Toen70606dd33274674fedfe91339c20a523 de kinderen nog thuis woonden kon ik helemaal los gaan met mijn kerstversieringen, de serre werd omgetoverd tot ijspaleis maar dan wel met een graadje of 22, ramen onder de sneeuw en  ijs,  alu-folie langs de ramen ( en dat zijn er veel) en dennentakken langs de deur. De ramen in de kamer werden steevast beplakt met rood plakband in vierkanten die perfect werden uitgemeten en volgespoten met sneeuw. Mijn hulp was in die dagen niet echt blij met me…( zij moest het opruimen/ schoonmaken) sinds ik het zelf moet opruimen en schoonmaken doe ik niet meer zo uitbundig het huis versieren en beperk ik me tot het neurien van “Deck the halls”

We gaan dus in de kookschool eten en verhuizen daarna naar binnen. Wel zo handig, de rommel

mijn aantekeningen

mijn aantekeningen

vind ik de volgende dag wel weer.  Komende dagen ga ik de recepten opschrijven want de meeste zitten in mijn hoofd en ik heb aan de kinderen beloofd ze ook op te schrijven…voor het nageslacht! Dat is voor mij een lastig onderdeel want dan moet ik gaan nadenken,…wat doe ik, hoe doe ik het en waarom doe ik het zo?….misschien iets voor een boek? Ik weet dat het een proces is dat elke dag meer vorm aanneemt maar het is makkelijker om uit mijn hoofd te koken dan van een recept, dat is en blijft toch gewoon een richtlijn, mijn eigen inbreng maakt dat het mijn gerecht wordt.

De planning:

Omdat ik natuurlijk weer veel te veel heb bedacht moet ik voor mezelf een planning maken of noem het keuken timemanagement. Ik wil natuurlijk niet de hele dag in de keuken staan en als verlept blaadje aan tafel zitten zonder eetlust omdat ik de hele dag heb staan proeven. Dit jaar ga ik ook een mooie jurk aantrekken en daar doe ik dan een grappig feestschort over…komt wel goed.

Check de vriezer, is er voldoende ruimte om e.e.a. nog in te stoppen, oma kan er nu wel uit.

Mijn nieuwe magazijn, naast de kookschool kan als koelruimte gebruikt worden

Serviesgoed opzoeken en controleren

Tafelkleed uitzoeken, wassen/strijken? en waar zijn nu toch die stoelhoezen gebleven?…(aan Mo uitgeleend?)

( ik wil buiten ook versieren…hmm coniferen genoeg, van die grote potten heb ik ook wel maar hoe kom ik aan die ballen?!)

kerst2-600x450

 

 

 

Share Button

Kerstdagen 2015 deel 5

Posted on

12322530_1031311853555865_5903375641633133320_o

 

Ooo, het virus is geland,….ik kan het niet meer stoppen, ik heb de kerstspullen van zolder gehaald en de kamer staat vol! Aach kijk dat klokje en hey dat kersttafereeltje mistte ik vorig jaar…en dan alle paarden  voor de boom, allemaal met een herinnering.

Ja zo gaat dat dan. 25 jaar verzamel ik van over de hele wereld kerstballen en met voorkeur een paardje. Glasgeblazen uit Italië, kopergeslagen uit Duitsland, hout uit Scandinavië, te veel om op te noemen. Mondgeblazen en handgeschilderde kerstbal uit Amerika gescoord langs de route 66. Disney is er ook bij en enkele handgemaakte paardjes door vrienden/bekenden die weten dat ik een “paardenboom” heb staan tijdens de kerst.

In de kookschool staat de boom al, gezellig en ook al wat kerstzaken maar niet te veel. Ondertussen denk ik na over dat wat komen gaat. Afgelopen week had ik een hele leuke cateringklus, een gezellige groep met Cubaans thema en werden Cees en ik enorm verrast door onze kinderen met een surpriseparty ter gelegenheid van ons 25 jarige jubileum en hebben we met de familie genoten van een high tea…nou ja ik genoot omdat de familie bij elkaar was de high tea is een ander verhaal. Het is voor mij onbegrijpelijk dat sommige horeca ondernemers zich er toch wat makkelijk van af maken met een high tea en ja ik weet heus wel dat alle waren naar zijn geld is maar even nadenken over wat je doet en hoe je het doet is geen overbodige maar juist een belangrijke zaak in deze. Je kunt niet een heel verhaal ophangen van  de 7e hertogin van Bedford, en daarna de plank geheel misslaan. We hebben het hier trouwens over een cream tea of afternoon tea want een high tea is heel wat anders. Wil je hier meer over weten lees dit artikel dan The tale of the lime tree 

Traditioneel zijn:

 • Cucumber sandwiches, zeer dun gesneden wittebrood met dito komkommer
 • Sandwiches met dun gesneden zalm
 • Sandwiches met waterkers, peper en citroensap
 • Vispastei
 • Ham
 • Eieren
 • Scones, een zoet pasteideeg, met clotted creamen jamafternoon-tea-main
 • Victoria sponge
 • Battenberg cake
 • fruit cake
 • Dundee cake
 • plaatselijke delicatessen
 • koekjes

En natuurlijk hoef je niet alles neer te zetten maar keiharde afgebakken broodjes waar niet doorheen te komen is horen er echt niet bij en was de Cucumber wel erg summier aanwezig.

 

Zo tijdens het doorworstelen van mijn 25 jarige verzameling kersattributen denk ik na over ons kerstetentje. Het valt me op dat er steeds meer op mijn lijstje komt te staan, een van de kinderen vroeg om babi pangang, “dat vindt ik zo lekker” ( hmm…dan ga je toch naar de Chinees?!)

Wat in Nederland babi pangang wordt genoemd, wordt vaak besteld in de vorm van babi pangang speciaal en is een bekend gerecht bij Chinees-Indische restaurants. Mager varkensvlees wordt dan niet geroosterd, maar eerst gekookt en daarna gefrituurd, vervolgens in plakken gesneden en rijkelijk overgoten met een gebonden pikante zoetzure saus en geserveerd op een bedje van atjar tjampoer. Het gerecht is waarschijnlijk in Nederland, maar mogelijk al in voormalig  Nederlands-Indië, door Chinese koks ontwikkeld en is nu ook in Vlaanderen bekend onder de in Nederland gebruikelijke naam babi pangang. Men kan hetzelfde gefrituurde varkensvlees ook bestellen met een sojasaus. Dit staat dan vermeld als babi pangang ketjap op de menukaarten van Chinees-Indische restaurants in Nederland.

Ik wil wel Chinese babi pangang maken, ook wel bekend als  char sieuw of char siu. Dat vinden

imageswe allemaal lekker maar vraagt wel weer meer voorbereiding, houtskoolvuur…kan wel maar doe ik liever in de zomer. Goed ik denk daar nog even over na.

Wat nu wel bedacht moet worden is waar gaan we zitten, in de kookschool met als voordeel: klaar met eten, deur dicht of in huis ( dan moet Cees zijn kantoor in de serre opruimen) mijn voorkeur gaat uit naar het eerste, dan kunnen we na het eten in huis de pakjes doen.

 

Ik denk dat ik maar eens ga beginnen met…het huis versieren…

 

Wordt vervolgd!

 

 

Share Button
tarieven / agenda