www.kokenenproeven.nl

Archives: november 2015

Kerstdagen 2015, deel 4

Posted on

Kerstdagen 2015 deel 4

“Mam,…zullen dit jaar met kerst uit eten gaan?”

 

Op mijn waarom? Kreeg ik als antwoord dat dit wat rustiger is voor mij…voor mij?!

“Mam, …we komen alleen met de kerst als je niet kookt..”

Op mij WAAT?! Mag ik niet voor jullie koken? Is het zo slecht dan? Ik dacht dat jullie het lekker vonden?! Kreeg ik te horen dat het heerlijk is maar,….

“Mam, wat ga je dit jaar maken, zullen we Chinees? En dan gaan we naar jouw favoriete restaurant, zal ik vast reserveren?”

Ojee….Een complot van mijn eigen vlees en bloed om me uit mijn keuken weg te houden, de enige keer per jaar waarbij ik echt helemaal los kan gaan in de keuken en nu willen ze uit eten?

Natuurlijk kook ik veel  en vaak maar echt alles maken wat ik leuk vind gebeurd niet zo vaak want tja…wie eet het op? Mijn man is van wat een boer niet kent en  mijn hele familie kijkt me inmiddels argwanend aan als ik op bezoek kom. Meestal heb ik lekkere gevulde broden mee of Chinese streetfood zoals potze en dumplings. Ook voor bakken echte Hollandse erwten en/of bruine bonensoep draai ik mijn hand niet voor om. Ga ik op bezoek bij dochter 1 neem ik bananenbrood mee, voor dochter 2 maak ik charsiuew en met kleinzoon maak ik koekjes of een taart. Er is ook altijd zoveel eten dat de bakjes meestal wel meegaan met zoon of dochters Ik denk oprecht dat ik ze er een plezier mee doe…..en nu willen ze dus uit eten,…nou ik dus niet!

Uit eten tijdens de kerst

We hebben het wel eens gedaan, zaten we op een diner dansant tijdens de beroemde kerstbrunch van een groot hotelketen, aaach het eten was best wel goed en we hebben ook een dansje gedaan maar, maar,…met kerstmis hoor je thuis te zijn, bij je eigen boom en haart!

Waar is het mis gegaan? Ik vertel het mijn man en zeg er gelijk bij dat hij er iets van moet vinden, ben best wel wat gefrustreerd en ik wil weten waarom ik niet mag koken. Cees weet het niet, is ook liever thuis en geeft geen antwoord….ok,.. Ik ga het ze gewoon vragen.

Ondertussen ga ik gewoon door met mijn voorbereidingen, het boodschappenlijstje is inmiddels bijna klaar en ik neem me dit jaar weer voor om me strikt aan het lijstje te houden. Kennen je dat? Loop je in de supermarkt en kom je allemaal leuke lekkere zaken tegen en dan denk je ach kom op ’t is kerst, gooi in die kar en bij de kassa denk je:… oeps valt een beetje tegen.

Het lijstje wordt gerangschikt op waar wat vandaan moet komen en alles hangt aan de koelkast

Deen, Albert Heijn, Sligro/Hanos, visboer, slijterij, slager,Toko, ekoplaza en markt

Hoe lopen de dagen, wanneer kan ik wat gaan halen, verse zaken zoals vis en vlees altijd als laatste en mijn ervaring heeft me geleerd dat je het beste het vlees kunt bestellen en op afspraak ophaalt.

De supermarkten:  kijk voordat het kerst is moet ik toch nog wel boodschappen doen en als ik steeds alvast iets meeneem, dat scheelt dan weer zoek en sjouwwerk. De slijter kan ook wel gelijk en dan maar hopen dat de aankopen er tijdens de kerst nog zijn…proost!

Met die boodschappen komt het wel goed, ik heb nog tijd en als die meneer met zijn witte baart naar huis is kan ik beginnen met de kerstboom. Ik heb alvast een recept van mijn favoriete  potze.

Potze

Ingrediënten voor ongeveer 12 stuks:

1 pak witbroodmix

250 gram kippen dijbeenfilet

250 gram varkensvlees zoals hamlap/speklap

10 cm van een Chinese kool ( bladkant)

Shaoxing rijstwijn

1 sjalot

Sojasaus light

Beetje kippenbouillon

Chinese stoombroodjes, ze worden ook wel bapao genoemd maar dat is de Indonesische versie.

Neem voor het gemak gewoon een pak witbroodmix en volg de gebruiksaanwijzing. Ik zet mijn eigen deegrecept onder aan dit recept.

Laat het deeg nadat je het “gezet”hebt minstens een half uur rusten/ rijzen onder een doek, let op dat het niet te koud ligt. Zelf zet ik het op het koffieapparaat, niet te warm en niet te koud.

Ondertussen kun je de vulling ( farce) maken:

Snij de kool in zeer fijne plakken, doe ze in een kom en bestrooi met zout, laat 20 minuten staan zodat het vocht eruit trekt.

Snij of maal het vlees fijn

Snipper het sjalot zeer fijn

Spoel de kool af met koud water en knijp het zo goed mogelijk uit ( met je handen)

Meng het vlees met sjalot, de uitgeknepen kool , een of twee EL wijn, 1 EL sojasaus.

Maak op smaak met meer sojasaus of wijn, peper en kippenbouillon …geen zout! De kool heeft nog voldoende zout

 

Na de eerste rijs het deeg doorslaan (doorkneden dmv. Platdrukken, opvouwen, weer platdrukken )

Verdeel het deeg in gelijke stukjes…even afwegen ongeveer 50 gram deeg. Maak mooie dunne ronde plakjes van het deeg en vul elk plakje met ongeveer 50 gram vulling, dichtmaken en met de sluitkant in de stoompan/ mand zetten op een stukje bakpapier.

Als alle broodjes zijn gevuld kun je ze in ongeveer 25 minuten gaar stomen op een half vuur, let op droogkoken….

Zo lekker, je kunt ze eten met een druppeltje aroma of zoete chilisaus.

Mijn deegrecept maak ik met bapao bloem dat kun je kopen bij de toko ( er staat een paksoy op de verpakking) bapao bloem is vrijwel glutenvrij.

475 gram bapao bloem

11 gram droge gist

260 gram water

10 gram reuzel/ boter

10 gram zout

20 gram suiker

Maak hiervan een mooi glad deeg en verwerk het zoals hierboven beschreven. Je kunt ze invriezen en na langzaam ontdooien weer lekker warm stomen en serveren.

Wordt vervolgd!

 

Share Button
https://www.youtube.com/watch?v=jcs4zROJoMA

kerstworkshop bij Koken & Proeven

Posted on

 

images

 

Op 12 en 13 december as. organiseert de kookschool weer een kerstworkshop, Een gezellige workshop waar we kerstbrood gaan maken en meer leuke ideeën leren om je kerstdiner aan te kleden. De traditionele kerststol…die laten we voor wat het is, we maken tijdens deze workshop juist iets anders.

We maken een Brioche met Nutella,  gevulde sterrenhapjes, en een hartige tulband .

De feestelijke aanbieding is:

Kom je alleen kost de workshop € 55,00

Kom je met zijn tweeën, zijn de kosten samen € 100,00

kom je met drie personen, dan betaal je € 145,00

Kom je met 4 personen heb je een echte feestaanbieding te pakken want dan betaal je slechts € 175,00! dat is een korting van 20 % !

kerst-2012

 De kookschool heeft ook cadeaubonnen….

Deze aanbieding is geldig van 1 oktober tot 30 november, opgeven kan per direct, vol=vol mings@kokenenproeven.nl of : 06-53776645

datum:   12 en 13 december en 19 december 2015 aanvang 13.30 tot ongeveer 17.00 uur opgave per mail: mings@kokenenproeven.nl of telefonisch: 06-53776645

 

Share Button

Kerst 2015, deel 3, De voorbereidingen…

Posted on

 

Wat gaan we eten? Ik maak gewoon alles wat de kinderen lekker vinden en dat is voor kleinkind dus patat, knakworstjes, komkommer en een toet met veel slagroom. ( die was simpel)

Persoonlijk ben ik niet van de urenlange zit aan tafel en eten totdat je bijna ontploft. Ik ben meer van gezellig samen praten, vertellen waar je mee bezig bet en dan een drankje en …hapjessss. Eigenlijk wil ik alles proeven maar ja als je alles opeet dan plof je dus echt…het gaan dus kleine gerechtjes worden ieder zijn/haar smaak. (das dus veel want we hebben 6 kinderen met aanhang en kleinkinderen) en het moet voldoende zijn voor ons allemaal…dit vraagt om keukenTIMEmanagement!

Ik kan natuurlijk de kinderen vragen allemaal zelf iets te maken, keuken is groot zat! Nee,..ze zijn te gast dus ik kook en zij ruimen de rommel  op.

Hoe pak je zoiets nu aan?

  • Je moet eerst weten wat je gaat maken dus het menu samenstellen.
  • Boodschappenlijstje maken en bepalen hoeveel je van wat nodig hebt.
  • Wat kun je van te voren maken want tijdens …de hele tijd in de keuken staan is geen optie.
  • Wat kun je dusdanig voorbereiden zodat je het op het moment van..zo in elkaar zet en serveert.
  • Moet alles trouwens tegelijk op tafel?

Oeps dat vraagt wat uitleg, bij een meer gangen diner komt er eten met tussenpauzen op tafel ( vandaar meer gangenmenu) maar in de Chinese en dus mijn cultuur, zetten we alles tegelijk op tafel, ja da’s een uitdaging. Onze kinderen zijn wel wat gewend en op het moment dat ‘alles’ op tafel kan helpen ze allemaal mee en tussendoor haal ik ook nog wel het een en ander uit de keuken omdat het nog even langer in de oven moest of even vergeten was.

Ok ik ben dr uit het wordt:

Potze, dumplings, won tonsoep, gevulde broden, eendenborst stoofpot met een stamppotje van selderij en zuurkool,  kastanje-pastasalade, nr-39 met rijst,  sushi,  bananenbrood, home made garnalenkroketjes, gravadlax ( omdat ik vind dat er gewoon zalm op tafel hoort tijdens de kerst) theegerookte kip,  paar verschillende home made pesto’s, diverse gewokte groentes( omdat het zo lekker is) en als toet….daar doen we niet aan! Alleen voor kleinzoon iets van vla ofzo.  Wel bak ik natuurlijk heerlijke appeltaart, en maak zelf chocolade ijs. De chocolade fontein met vers fruit is ook altijd een groot succes.

 

Zo het plan is er, de uitnodigingen de deur uit volgende stap: het boodschappen doen, heel Nederland gaat tegelijk naar een supermarkt om voor 3 weken voedsel in te kopen dat in 3 dagen wordt opgegeten, sjouwen, kijken, keuren, proeven, prijs vergelijken, op ideeën komen, nog meer sjouwen, uitverkocht morgen weer naar de winkel….niet echt mijn hobby maar daarover de volgende keer.

Share Button

Kerstdagen 2015 deel 2

Posted on

Kerstdagen 2015. Deel 2

Natuurlijk vierden we kerst met onze kinderen, kerstbomen en pakjes, alles erop en eraan en een kerstdiner!

 

 

Nu de kinderen uit huis zijn en op hun eigen wijze hun kerst vieren kan ik mijn kerst meestal invullen zoals ik dat zelf wil.  Oei het is al over 5 weken en de uitnodigingen gaan nu de deur uit. Natuurlijk kan ik een evenement aanmaken op FB maar het is veel leuker om een kerstkaartje/ uitnodiging te sturen…per post!

1454789_456196344489044_1155195356_n

Zo die is eruit, lang leve internet!

Nu begint het proces van het nadenken over de invulling van deze dag. Wat gaan we eten, Chinese maaltijd, diverse tapas of een stamppotten buffet? Wie vindt er wat lekker…Oervoeding, Italiaans? Of toch Chinees? Manlief gaat voor de stamppot heeft hij al aangegeven maar daar ben ik nu weer geen liefhebber van…wat is wijsheid?

Ik weet het wel, ik maak ieder zijn/haar lievelingsgerechtje!

En een beetje gek mag ook..nu eerst eens kijken of de kerstbomen de opslag hebben overleefd, waar zijn de ballen?…

Wordt vervolgd!

 

 

 

 

 

 

 

Share Button
tarieven / agenda