www.kokenenproeven.nl

Archives: augustus 2015

Is it hot in youre kitchen? Ladyshef -2

Posted on

11885397_951346374907097_2828425805417934238_n

 

“Is it hot in youre kitchen?” , vraagt Mister Moussa

Is it hot….pff..ja natuurlijk buiten is het 26 graden en binnen wil ik het niet eens weten. De deuren blijven dicht, ik haat het als er vliegen in de keuken komen.

Cees…mijn man, heeft horgordijnen geïnstalleerd, nu kan de keuken lekker doorwaaien.

De batterie de cuisine is tijdelijk wat uitgebreid, ze willen het eten graag gegrild..dus grillen we alles van vlees tot brood en alle groenten gaan hoppa op de grill, wel makkelijk trouwens. Maar sommige zaken moet je gewoon niet grillen dus dat gaat lekker in de pan.

Ze doen zelf boodschappen en ik weet niet  waar ze trek in hebben, ik  probeer wat  te maken met de ingrediënten die ik heb .Af en toe bestellen ze iets, sommige gerechten heb ik nog nooit van gehoord, kan het niet spellen maar…ik sla het fonisch op en vraag aan de fam Habib om uitleg…heerlijk die lieverds snappen meteen wat er wordt bedoeld, leggen uit hoe ik het moet maken, geven tips en goede raad, ik word erg blij van die mensen!

Iedere ochtend om klokslag half 9, start ik de keuken op en  ga het ontbijt maken. Ze houden van afwisseling dus bedenk ik steeds iets anders. De ene dag Engels ontbijt en de andere dag, krentenbollen, hagelslag en roggebrood met kaas. Pindakaas vinden ze niks . Als zoveel kinderen willen ook deze kinderen slecht eten, behalve junkfood natuurlijk. Gelukkig kan ik ook nog een gezonde versie maken van hamburgers en lekkere frietjes van pastinaak en wortel…ze vinden het lekker! Hollandse pannenkoeken lusten ze ook graag.

Om 16.00 uur wil de fam. Graag lunch en die moet zeer uitgebreid zijn, grote schotels lamsvlees, wel halal graag,  veel sla en natuurlijk die gegrilde groenten, brood en van die hapjes zoals humus,  baba ganoush en andere Arabische keukengeheimen. Het is een erg verrassende keuken met smaken die ik soms wel herken. Een bepaald sausje, speciaal gemaakt op verzoek van meneer valt goed in de smaak. Pasta ok, wel home made maar tot mijn spijt vinden ze MIJN authentieke Chinese keuken niet zo lekker….ik maak nu Hollands/Chinees dat vinden ze beter, FouYongHai en nr. 39 maar dan van kip.

Opeens willen ze shoarma….ja jeetje moet ik naar een shoarmatent gaan om wat te halen? Ik besluit een oer Hollandse versie te maken van kip en tot mijn verrassing…de kinderen vinden het lekker pappa en mamma minder en  de nanny eet er ook lekker van. Een par dagen later heb ik de Arabische versie gemaakt ( op advies van mevrouw Habib een dikke rode saus erbij…veel,  zei ze streng)

 

Share Button

Ladychef,…vervolg – 1

Posted on

Zo dat was een beetje hectisch op zaterdag en op zondag ging het gewoon door.

Eettijden wisselen per dag en de ene keer komt het beter uit dan de andere keer. Voorlopig komt er weinig eten retour naar de keuken. Wat een heerlijke keuken is de Arabische keuken en met al die mooie ingrediënten van Ronald Blauwboer, de Pruiverij, kan ik helemaal los! In elk geval viel het schapenvlees enorm in de smaak en is er om een herhaling gevraagd.

Op maandag wil meneer met me mee om boodschappen te doen…huh? gaat ie zelf boodschappen doen? Ja hij wil lekkere dingen kopen en dat moet ik dan maken…ok, ook goed. We gaan naar een visboer en meneer wenst naar een AH want daar had hij zoveel over gehoord, verder willen ze een pizza en sandwich want de late diner was erg zwaar gevallen omdat ze teveel hadden gegeten…duh?! als je ’s avonds om 22.00 uur nog gaat zitten eten.

Pizza met alleen tomatensaus en kaas…ok is goed en ik maakte tostie’s, het verdween als sneeuw voor de zo. ” Tomorrow we want seafood please” …ok ook goed!

Het is even wennen maar ik kreeg een groot compliment voor mijn smaakjes, de kinderen vonden mijn Chinese keuken minder lekker maar mevrouw en meneer waren dik tevree. Voor de kinderen maak ik humus en babba ghanoesh dat is gepureerde obergine en ik moet eerlijk zeggen dat het best wel lekker is ( al eet ik zelf geen nachtschade maar ik moet toch proeven)

Vandaag voor de lunch: heerlijke zalmmoten, calamaris, grote garnalen, courgette pannenkoekjes en een taboulé. Als diner willen ze junkfood…ook goed ik maak wel wat en heb de frituurpan al opgesteld.

Morgen gaan ze uit eten en dan ligt de koelkast nog vol met vis…jawel en de vriezer ook….ze houden van vis.

Share Button

Nieuw avontuur, De ladychef

Posted on

Koeweit 001Buurvrouw kwam vragen of ik ook aan catering doe, maar natuurlijk doe ik aan catering!

“dan heb ik een leuke opdracht voor je”……

15 dagen privé koken voor een Arabische familie uit Koeweit.

Natuurlijk moet je zoiets voorbereiden dus heb ik mijn vakantie gebruikt om me helemaal in te lezen in de Arabische spijswetten, cultuur en gewoontes…nee ik ga geen Arabisch leren spreken, we doen het maar met mijn bloemkool Engels. Het blijft tot de laatste dag spannend omdat we geen bevestiging krijgen of het nu wel of niet door gaat maar uiteindelijk op vrijdagochtend krijg ik te horen dat de familie op zaterdag rond 15.00 uur zullen komen.

Ik had bedacht om een soort van welkomst Arabische high tea te maken en kon lekken gaan inkopen, ik wist niet of ze echt halal wilden maar heb voor de zekerheid toch maar e.e.a. ingekocht.

Met mooie ingrediënten en een beetje gezond verstand kun je de lekkerste gerechten maken en maakt het niet uit voor welke keuken je bezig bent. Mooie ingrediënten koop ik bij Ronald Blauwboer van de Pruiverij in Schagen  en in Schagen is ook Habib Markt waar ik halalvlees koop  en gratis tips en goede raad krijg, wat een lieve mensen zijn dat!

Buurvrouw verhuurt haar woning aan deze familie en terwijl ze nog gauw de laatste zaken regelt stopt er een limousine voor de deur…waat!…het is net kwart over 1….ze zijn 2 uur vroeger! Ik was toevallig wat flessen smaakjes water aan het brengen en raakt ook wat overrompeld door hun vroege komst, snel schakelen, de meneer had honger, waar is de lunch?! en dat was niet afgesproken….en ik had alleen een Arabische high tea in gedachten….( wat een geluk dat ik van Habib wat proeverijtjes kreeg)  dus die snel op mooie schaaltjes en mijn eigen dingetjes erbij zoals een amuse van gerookte zalm en mini quiche van courgette, salade erbij en Libanonbrood. Al het eten verdween als sneeuw voor de zon!.

Dat was om 14.00 uur en men wenste  “diner on 17.00 hour”!   en “ow you know we eating only halal?

Ok, rennen, in de auto terug naar Habib en de Pruiverij, inkopen, snel terug naar mijn keuken en hopen dat ik op tijd het eten klaar heb.

Koeweit 003Het is gelukt! twee prachtige schalen met lamsvlees, gegrilde paprika, courgette, obergine, tomaten, gedroogde tomaten, aardappelwedges, gebakken ui met Jalapeño peppers, humus en Turks brood.

 

 

 

Share Button

Najaarsaanbieding van Koken & Proeven

Posted on

Najaars Aanbieding
Nu inschrijven voor 4 x deelname aan een workshop geeft korting!

Schrijf in voor 1 workshop en je betaald   €  55,00 per deelnemer
Schrijf in voor 2 workshops en je betaald € 100,00 per deelnemer
Schrijf in voor 3 workshops en je betaald € 140,00 per deelnemer
Schrijf in voor 4 workshops en je betaald € 160,00 per deelnemer

Bij deelname van 4 workshops heb je een korting van maar liefst € 50,00!

De workshops worden op zaterdag of zondagmiddag gegeven en je kunt steeds kiezen  uit 2 dagen om aan een workshop deel te nemen. Let op! min. 6 en max. 8 deelnemers wie het eerst aanmeld  heeft eerste keus en vol = vol!

Keuze data voor de eenmalige workshops, najaars-aanbieding.Tapas maken keuze datum:
Zaterdagmiddag: 10 oktober of
Zondagmiddag: 1 novemberPasta maken keuze datum:
Zaterdagmiddag 12 september of
Zondagmiddag: 18 oktober

Feestelijke broden bakken keuze datum:
Zaterdag 19 september of
Zaterdag 24 oktober

Smorgastorta keuze datum:
Zondag 27 september of
Zondag  8 november

Kroketten maken keuze datum:
Zaterdag 26 september of
Zondag 15 november

Als je zelf een groepje hebt met minimaal 6 deelnemers….dan kun je gewoon je eigen datum reserveren!
Spelregels najaarsaanbieding…..Korting geld alleen bij inschrijving tot uiterlijk 25 augustus 2015

Aanbieding  voor de kookworkshop kan worden gebruikt:

  • 1 deelnemer die 4 workshops volgt.
  • 2 deelnemers die elk 2 workshops volgen.
  • 4 deelnemers die elk 1 workshop volgen.

Betaling dient voor aanvang cursus/ workshop plaats te vinden
Deelname wordt bevestigd na ontvangst betaling.
De kookschool behoud het recht om een workshop/ cursus te annuleren bij onvoldoende deelnemers, indien geplande datum komt te vervallen kan de cursist op een andere geplande datum de workshop/ cursus volgen.

Tijdens de kookworkshops/ lessen worden foto’s gemaakt, deze foto’s worden per e-mail achteraf naar de cursisten verzonden. De kookschool behoud het recht om deze foto’s te gebruiken voor commerciële doeleinden zoals plaatsing op de website/ blog , facebook en twitter. Je dient uitdrukkelijk per e-mail aan te geven als je hier niet akkoord mee gaat. mings@kokenenproeven.nl ik zal ten alle tijden je verzoek respecteren.

Bij verhindering kan de cursist, indien er plaats is,  de workshop/ les inhalen op een volgende ingeplande  datum.

Bij uitval cursist geeft de kookschool geen restitutie van cursusgeld.

Bij uitval kookschool is er restitutie van het cursusgeld.

Het gemaakte eten  kan/mag meegenomen worden naar huis de cursist dient hiervoor zelf verpakkingsmateriaal mee te nemen.

Share Button
tarieven / agenda